Satılık düştü kiralık arttı

Antalya'da 90 metrekare 2+1 evlerde kiraların ortalama 15 ila 20 bin arasında değiştiğine dikkat çeken Gayrimenkul Danışmanı Tarkan Gençdal, 'Geçtiğimiz yıla göre satılık konut fiyatlarında bir düşüş yaşanırken kiralık konutlarda ise tam tersi yükseliş devam ediyor' dedi

Antalya Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, T ÜİK’in verilerine göre konut fiyatlarında aylık yüzde 1,38, yıllık ise yüzde 55 oranında bir artış gerçekleşti. Gayrimenkul Danışmanı Tarkan Gençdal, “Geçtiğimiz yıla göre satılık konut fiyatlarında bir düşüş yaşanırken kiralık konutlarda ise tam tersi yükseliş var” dedi. Antalya’da satılık konut fiyatlarında geçtiğimiz yıla göre yüzde 30’a yakın bir fiyat düşüş yaşandığını söyleyen Gayrimenkul Danışmanı Tarkan Gençdal, “Geçtiğimiz yıl 8 milyon Lira fiyata satılığa çıkarılan bir daire bugün 5,5 ila 6 milyon lira arasına kadar düştü. Satılık konut fiyatlarında ciddi bir düşüş yaşandı. Buna rağmen yine de satılık konut sayısında aynı oranda bir artışı görmüyoruz. Ev kredi faizlerinin yüksekliği ve mevduat faizlerinin getirileri bunda en önemli etkenlerin başında geliyor” dedi. Gençdal ayrıca bu durumun sıfır dairelerde geçerli olmadığına ve yalnızca ikinci el konutlarda olduğunu belirtti.



KİRALAR ARTMAYA DEVAM EDİYOR
Satılık konutlarda bir düşüş yaşanırken, kiralık konut piyasasında tam tersi bir trend görüldüğünü ve kiralık konut fiyatlarının hızla yükselmeye devam ettiğini söyleyen Gençdal, Antalya’da kira ortalamasının 15 ila 20 bin lira arasında değiştiğine dikkat çekti. Bu rakamların geçtiğimiz yıla göre önemli bir artış olduğunu söyleyen Gençdal, “Satılık ve kiralık konut arasında zıt bir durum var. Her ne kadar satılık konut fiyatlarında bir düşüş yaşansa da kiralık konut fiyatları her geçen gün artıyor. Ukrayna savaşından kaçarak Antalya’ya gelen çoğu yabancının gitmesiyle birlikte bir süreliğine konut fiyatlarında durgunluk ve gerileme olsa da tekrar hızlıca yükselişe geçmeye başladı. Geçtiğimiz yıla 10 bin liraya kiralık bir ev bulabilirken şu anda böyle bir durumdan söz etmek imkânsız” dedi.

Eski kiracıların yeni konuta taşınmakta da isteksiz olduğunu söyleyen Gençdal, “Kiracılar hem yüksek kira hem de taşınma maliyetleri nedeniyle mevcut evlerini bırakmak istemiyor ve ev sahipleriyle anlaşma yoluna gidiyorlar. Ayrıca şu anda kiralık konut bulmakta gerçekten zor neredeyse yok diyebiliriz” ifadelerini kullandı.