Yüzde 25 kira zammı sınırı sona mı eriyor?

Ev sahiplerinin kira zammını yüzde 25 sınırlı tutmalarını sağlayan uygulamanın yaklaşık 2 aylık yasal süresi kaldı. Yüzde 25 kira zammı sınırlamasının süresi uzatılacak mı?

Türkiye’de ev sahipleri son 2 yıldır ciddi bir sorun ile karşı karşıya kalıyorlar. Kira zammının yüzde 25 ile sınırlandırılması bu kişilerin kira gelirlerini enflasyon karşısında eritti. Kiracıların faydasını gördükleri bu uygulama ile beraber kira gelirleri ile geçimlerini sağlayan ev sahipleri zor durumda kaldılar. Bu ev sahipleri büyük bir heyecanla bu uygulamanın sona ermesini bekliyorlar.

1 TEMMUZ 2024’TE SONA ERECEK!

Yüzde 25 kira zammı sınırlaması uygulaması için belirlenen yasal süre 1 Temmuz 2024 tarihinde sona erecek. Ancak bunun devam etmeyeceğinin garantisi bulunmuyor. Kira fiyatlarının normalin üzerinde yükselmemesi için alınan bu uygulamada geçtiğimiz yıl 1 yıl daha uzatma kararı alınmıştı. Şimdi bu sürenin yeniden uzatılıp uzatılmayacağı merak ediliyor. Eğer süre uzamazsa kira zammında yüzde 25 zam sınırı 2. Temmuz 2024 tarihi itibarıyla kalkmış olacak.

ENFLASYON DÜŞMEDEN KALKMASI ZOR

Kira zammı sınırında uygulanan yüzde 25’in kalkabilmesi için ekonomik bazı gerekçeler bulunuyor. Enflasyon yüksek olduğu için eski sistem ile hesaplama yapılsa bu ay yasal kira artış oranı yüzde 57,50 olacaktı. Bu da kira fiyatlarını ciddi anlamda yükseltecek. Kira fiyatlarının yükselmesi aynı zamanda enflasyonun yükselmesi anlamına da geliyor. Enflasyon ile mücadele edildiği söylenilen bir dönemde kira zammı sınırının kaldırılması bu mücadeleyi sekteye uğratacağı için kolay kolay bu uygulamadan vazgeçilemeyecek. Devlet elektrik ve doğalgaz için enflasyonun yükselmemesi için aylardır zam kararı alamazken kira zammı sınırının kolay kolay kalmasının beklenmemesi gerektiği belirtildi.

Kira zammı sınırlaması ile alakalı olarak gelecek haftalarda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklama yapması bekleniyor. Bakan Mehmet Şimşek’in açıklamalarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile bu konuda yasal düzenleme yapılabilir.