Ayatar, "İnşaat maliyetleri öngörülemez bir şekilde seyrediyor"

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, “İnşaat maliyetleri öngörülemez bir şekilde seyrediyor” dedi.

Ayatar, "İnşaat maliyetleri öngörülemez bir şekilde seyrediyor"

İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, “İnşaat maliyetleri öngörülemez bir şekilde seyrediyor” dedi.

Ayatar,
29 Kasım 2021 - 15:09

Gerçek Haberci'den Sıla Arabacıoğlu'nun haberine göre İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, kurların inşaat maliyetleri üzerine etkisine yönelik açıklamalarda bulundu. Ayatar, “İnşaat maliyetlerinden şu anda bir istikrar yok. Öngörülemez bir biçimde seyrediyor” diye konuştu.
“Maliyetin artacağını söylemek yanlış olmaz”
İnşaatlarda kullanılan malzemelerin birçoğunun yurtdışından geldiğini hatırlatan Ayatar, “Bu nedenler kurdaki her değişim inşaat maliyetlerini etkiliyor. İnşaat maliyetlerinden şu anda bir istikrar yok, ön görülemez bir biçimde seyrediyor. Dövizin artışına bağlı olarak inşaat malzemelerinin fiyatlarının artacağını söylemek yanlış olmaz” açıklamasını yaptı.
“Birbirini tetikleyen bir süreç yaşıyoruz”
Ayatar, 2018’de kriz nedeniyle durgunluk yaşandığını kaydederek, “Bir süre sonra faizler indirilerek hareket getirilmek istendi; ama onun da karşılığı olmadı. Nitekim şu anda da dövizdeki artış inşaat maliyetlerine yansıyor bu da konut fiyatlarını arttırıyor. İnsanların alım gücünün azalmış olmasından kaynaklı olarak satışlar yapılamıyor. Satış olmayınca ise doğal olarak yeni inşaatlar yapılmıyor. Şu anda birbirini tetikleyen bir süreç yaşıyoruz” görüşlerini aktardı.
“Hazır betondan vazgeçmek mümkün değil”
Hazır betonun 2000’li yıllardan itibaren kullanılmaya başlandığına dikkat çeken Ayatar, “Artık inşaatlar belli bir standart ve yönetmelikler içerisinde yapılıyor. Yönetmeliklere uygun malzeme kullanıldığında güvende oluyoruz. Malzeme açısından kalitesiz malzeme söz konusu değil, her malzemenin kalite düzeyi vardır; ama hazır betondan vazgeçmek mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum