Başkan Kayalar: Hobi bahçesi almayın, yıkarız

Menderes’te hobi bahçelerinin mahkeme süreci devam ederken, internet üzerinden de satışlar sürüyor. Vatandaşları uyaran Başkan Mustafa Kayalar, “Yapmayın, almayın, hepsini yıkacağız” dedi

Başkan Kayalar: Hobi bahçesi almayın, yıkarız

Menderes’te hobi bahçelerinin mahkeme süreci devam ederken, internet üzerinden de satışlar sürüyor. Vatandaşları uyaran Başkan Mustafa Kayalar, “Yapmayın, almayın, hepsini yıkacağız” dedi

Başkan Kayalar: Hobi bahçesi almayın, yıkarız
24 Ocak 2022 - 11:46

Yeni Bakış'tan Kenan Yeşil'in haberine göre Menderes ilçesinin en büyük sorunlarından biri olan ‘Hobi Bahçeleri’nin yıkımı için mahkemeden çıkacak karar bekleniyor. İlçede sayıları 4 binin üzerinde olan ve kentte en fazla ‘Hobi Bahçesi’nin bulunduğu ilçelerin başında gelen Menderes’te, hobi bahçelerine yönelik kanun teklifinin 2020 yılında TBMM’de kabul edilerek yasalaşması üzerine yıkım kararı çıkmıştı. 
İzmir Valiliği’nin belediyelere ‘gerekenin’ yapılması için tebligat göndermesinin ardından Menderes Belediyesi de ilçedeki hobi bahçelerinin sahiplerine ceza kesmiş, ardından da yıkım kararı almıştı. 2021 yılında ilçede yıkım işlemi yapılması planlanan 2 yapı için çalışma yürütülürken İzmir Bölge İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurmuştu. Tarım arazilerinin hobi bahçeleri gibi uygulamalarla bölünmelerinin engellenmesi amacıyla hazırlanan yasanın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen Menderes’teki hobi bahçelerine yıkım işlemi uygulanamadı. Mahkeme sürecinin devam ettiğini ve belediye lehine sonuçlanmasının ardından yıkıma başlayacaklarını belirten Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, internet üzerinden Menderes’te hobi bahçesi almak isteyenleri uyararak, “Yapmayın, almayın. Hepsini yıkacağız” dedi.


Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar
 
Mahkeme süreci 

Menderes’te sayıları 4 binin üzerinde bulunan hobi bahçelerinin, ilçenin en büyük sorunlarından biri olduğunu aktaran Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, Mahkeme sonucuna göre yıkım yapacaklarını belirterek, “Hobi bahçelerine karşıyız. Bunlar Avrupa’dakiler gibi değil. Avrupa’da da hobi bahçeleri var ama içinde bina yok. Avrupa’daki tarlalarda elektrik yok, sadece su var. Avrupa’daki hobi bahçelerinde ortak bir bina var ve herkes sadece toprağı ekip biçiyor. Ama bizde ikinci bir ev, yazlık havasına dönüştürülüyor. Hobi bahçelerine yüzme havuzu, basketbol sahası yapanlar var. 
Hobi bahçelerinden ziyade villa olmuş. Hepsine yıkım kararı alıyoruz. Bir tanesinde yıkıma gittik. Yürütmeyi durdurma kararı aldılar. Şu anda hepsi mahkemelik. Mahkeme sonucu bizim lehimize olanları yıkacağız.  Bunların belediye lehine sonuçlanacağına inanıyorum. Yıkmamız lazım, çünkü bunların ardı arkası kesilmiyor. Hükümet af çıkarır, imar barışı çıkar diye devamlı yapılıyor” diye konuştu.



‘İmar Barışı yok’

İnternet sitelerinde ilan verilen hobi bahçelerinin satın alınmaması konusunda vatandaşları uyaran ve çağrıda bulunan Kayalar, “Menderes’te 4 bin tane hobi bahçesi var. Hobi bahçelerini satmaya çalışanlar var. Kesinlikle bunları almayın, yıkacağız. Çünkü tapu yok. Hobi bahçelerinde imar barışı geçmiyor. İmar barışları iptal. Hobi bahçelerine ceza kesin diyenler var. Ceza keserseniz kayıt altına alınır af çıkarsa biz kurtuluruz diye düşünce var.  Mahkemeden gelecek karara göre bunlar yıkılacak” dedi.



Rant kapısına dönüştü

Hobi bahçelerinin büyük bir rant kapısı haline geldiğine dikkat çeken Mustafa Kayalar, “Kooperatif kuruluyor ve bunun üzerinden hisse veriliyor. Tapulu araziye kooperatif kurarak parça parça bölünüyor. Tapu diye bir şey yok, hala daha tapu eski sahibinin üzerinde. Hobi bahçeleri çok büyük rant oldu, büyük para kazanma kapısı oldu. Bu işi emlakçılar, müteahhitler yapıyor. Kolay para kazanma yöntemi oldu. 1 liralık şey 5 lira oldu. Tarım arazilerini öldürüyoruz. Mısır, pamuk ekilen yerler hobi bahçesi olmuş durumda” ifadelerini kullandı. 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum