Depremzedelerden suç duyurusu: Etkin soruşturma yürütülsün

İzmir depreminin yıldönümü yaklaşırken depremzedeler hak kayıplarına ilişkin suç duyurusunda bulunarak etkin soruşturma yürütülmesini istedi.

Depremzedelerden suç duyurusu: Etkin soruşturma yürütülsün

İzmir depreminin yıldönümü yaklaşırken depremzedeler hak kayıplarına ilişkin suç duyurusunda bulunarak etkin soruşturma yürütülmesini istedi.

Depremzedelerden suç duyurusu: Etkin soruşturma yürütülsün
18 Ekim 2021 - 14:17

30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan İzmir depreminin yıldönümü yaklaşırken, depremzedeler avukatları ile birlikte yaşadıkları hak kayıpları nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu öncesi Bayraklı'da bulunan İzmir Adliyesi önünde açıklama yapan avukat Nalan Özbek Akın, deprem sonrası ilk tespitlere göre 650'den fazla apartmanın ağır hasar aldığını söyledi.

Deprem sonrası etkin soruşturma yürütülmediğini ifade eden Akın, “Salt avukat olarak değil, bizzat depremzede olarak da biliyoruz ve ekliyoruz ki 'eksik soruşturma' yapılıyor. Çünkü insanlara mezar olmamış ise, ağır hasarlı olup, yıkılan binalarla ilgili daha yapılan suç duyurularından ses seda yok. Gelen sesler olumsuz, haksız, adaletsiz, insani açıdan duyarsız” dedi. 

'FAİLLERİ BULUN GEREĞİNİ YAPIN'

Savcılık makamına bir kez daha ihbarda bulunduklarını vurgulayan Akın, “Çoğu depremzede ölmedi ama maruz kaldığı hasar, zarar büyük. Hasarın sorumluları biliniyor, az önce söyledik. Onlar, görevlerini kötüye kullananlar, ihmal edenler; güvenliği, insan hayatını kasten bilinçli taksirle tehlikeye sokanlar. Savcılık makamını, salt depremzedeler adına değil, kamu adına göreve çağırıyoruz. Bizler avukat olarak, vatandaş olarak bir kere daha suç duyurumuzu yaptık. Failleri bulun, gereğini yapın” diye konuştu.

'DEVLET VATANDAŞININ HAYATINI HER KOŞULDA GÜVENCE ALTINA ALMAKLA YÜKÜMLÜ'

Devletin vatandaşının hayatını her koşulda güvence altına almakla yükümlü olduğunu vurgulayan Akın, etkin soruşturma yapılmasını talep ettiklerini yineledi.

Akın, "Devletin pozitif yükümlülüğü vardır. Yani yasa ve mevzuat gereği, devlet tarafından kontrol ediliyorlar ise, üçüncü kişilerden, sosyal güçlerden veya sosyal gelişmelerden kaynaklanan müdahalelerden de devlet sorumludur. Çok iyi biliyorsunuz ki bu usulü yükümlülükler kapsamında etkili soruşturma yapma yükümlülüğünüzdür; en başta Anayasamız, AİHS madde 13 hükmünü soruşturma ve muhakeme yaparken göz önünde bulundurmanızı emreder" dedi.

'DEPREMZEDELER KATEGORİZE EDİLİYOR'

Depremzedelerin kategorize edildiğini de belirten Akın, bazı alanların rezerv, bazı alanların ise proje alanı yapıldığını söyledi. Akın, “130 metre kare, 3+1, 8 katlı evlerin yerine, 6 katlı binalarda 2+1 yeni evlerin yapılmasına itiraz ettik. ‘Evimizi kendimiz yaparız, çıkarın bizi proje alanından’ dedik. ‘Hayır’ dediler. ‘Zaten eskisi gibi isteseniz de yapamazsınız, yeni imar mevzuatı izin vermiyor’ dediler. Buna itiraz ediyoruz” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum