Emlak vergisinde sürpriz yaşanabilir!

Her 4 senede bir takdir komisyonu kurarak belirlenen emlak vergisinde bazı ilçelerde 10-15 kat artış yaşanabileceği belirtiliyor.

Emlak vergisinde sürpriz yaşanabilir!

Her 4 senede bir takdir komisyonu kurarak belirlenen emlak vergisinde bazı ilçelerde 10-15 kat artış yaşanabileceği belirtiliyor.

Emlak vergisinde sürpriz yaşanabilir!
16 Temmuz 2021 - 11:13

Bu yıl vatandaşlar emlak vergisinde sürpriz yaşayabilir. Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre; emlak vergisinde yeni tutarlar her 4 sene bir takdir edilen arsa ve arazi metrekare birim değerleri (vatandaş arasında bu değerlere belediye rayiçleri deniyor) üzerinden hesaplanarak belirleniyor. Arsanın üzerinde yapı bulunuyorsa arsanın takdiri değerine her yıl için duyurulan metrekare inşaat maliyet bedeli dahil edilerek bina emlak vergisi değeri belirleniyor. Vatandaşlar bu emlak vergi değeri üzerinden konutlarda binde 1, işyerlerinde binde 2 oranında ödeme gerçekleştiriyor. Büyükşehirlerde ise vergi oranları bu tutarların iki katına çıkmış durumda. Bu şekilde belirlenen ilk yıla ait emlak vergisi değeri takip eden 3 yıl, yeniden değerleme oranının yarısı oranında yükselterek belirleniyor. Belirle işlemin  özel olarak oluşturulan takdir komisyonları gerçekleştiriyor.

Bu sene 2022 ile 2026 arasında ödenecek vergi için ilk kısım yani metrekare birim değerlerin hesaplaması yapılıyor. Gelen bilgiler bu sene takdir komisyonlarının metrekare birim değerlerini 10-15 katlık zam yaptığı doğrultusunda Bunun vergiye yansıması ise 4-5 kat olması bekleniyor.

Yüzde 50 sınır getirilmişti 

Takdir komisyonunun kararına vatandaşlar itiraz edebiliyor. Bulunduğunuz yerin vergi mahkemesine başvuru yapara bu vergi artışına itirazda bulunabilirsiniz vatandaşın bireysel olarak 31.12.2021 tarihine kadar Tekdir Komisyonu'nun aldığı karara itiraz hakkı bulunuyor. 

Bir önceki takdir döneminde yani 2017'de yüksek tutarlı artışlar sebebiyle vatandaş yargıya intikal edince Emlak Vergisi Kanunu'na geçici madde dahil edilerek yüzde 50 sınır getirilmişti. Fakat takdir komisyonlarının bu maddeyi önemsemediği belirtiliyor. Gerçekten de madde incelediği zaman sadece 2017'deki artışları dahil ettiği görülüyor.
 

Madde aynen şu şekilde"Takdir komisyonlarınca 2017 yılında 2018 yılı için takdir edilen asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri, 2017 yılı için uygulanan birim değerlerinin %50’sinden fazlasını aşması durumunda, 2018 yılına ilişkin bina ve arazi vergi değerlerinin hesabında, 2017 yılı için uygulanan asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin %50 fazlası esas alınır. Takip eden 2019, 2020 ve 2021 yıllarında 29 uncu madde kapsamında bina ve arazi vergisi matrahları ile asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri bu şekilde belirlenen değerler üzerinden hesaplanır. Emlak vergi değeri veya asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri esas alınarak uygulanan vergi, harç ve diğer mali yükümlülükler için de birinci fıkra hükümlerine göre belirlenen değerler dikkate alınarak uygulanır. Bu maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir."

Bazı vergi uzmanları bu maddenin emsal olacağını düşünürken bazıları ise maddenin açıkça sadece 2017'de alınan ve 2018 ile 2021 yıllarını dahil eden dönem için geçerli olduğunu belirtiyor. 

Değerli konut eşiğini geçenler çoğaldı 

Öte yandan oldukça zamanlanan metrekare birim fiyatları bir kısım gayrimenkulu 'Değerli Konut Vergisi' alanına dahil ediliyor. Daha önce eşik değerin altında olan sadece emlak vergisi ödeyen bir çok ev sahibinin şimdi 2 vergiyi birden ödemesi gerekecek. Değerli konut vergisinde oranlar şu şekilde: Değeri 5 milyon lira ile 7,5 milyon lira arasında olan konutlarda; 5 milyon lirayı geçen kısım için binde 3, değeri 7,5 milyon lira ile 10 milyon lira arasında olan konutlarda; 7 milyon lirayı geçen kısım için binde 6, değeri 10 milyon lirayı geçen  konutlarda; 10 milyon lirası için 22 bin 500 lira, fazlası için ise binde 10 oranında Değerli Konut Vergisi tahsil ediliyor.

Beyoğluğu'nda yüzde 500 zam

Yeni saptanan emlak vergisi bedellerine ilk tepki Beyoğlu'ndan gelmişti. Eylem yapan bir grup vatandaş yüzde 45'lik artışa tepki göstererek şunları söyledi:

 "Beyoğlu Belediyesi 2022 yılında başlayacak emlak birim fiyatlarına yüzde 45 ve enflasyon oranında zam yapmayı istemektedir. Bu artış, Beyoğlu'nda 5 yıl içerisinde emlak vergilerine yüzde 500 zam yapmak demektir. Yapılacak vergi zamları Beyoğlu İlçesindeki hem mülk sahiplerini hem de konut ve işyeri kiracılarını, esnafı etkileyecek, Beyoğlu vergi oranlarında, en yüksek artış yaşanan ilçeler arasında yer alacaktır. Beyoğlu Belediyesi tarafından yapılmak istenen bu zam, Beyoğlu’nun ekonomik gerçekliğine tamamen aykırı, kamu odaklı belediyecilik anlayışından uzak olmakla beraber halkın yaşadığı ekonomik kriz gerçeğini yok saymaktadır."

Muhtarlıklara gidilmeli 

İleriki 4 senenin ödenecek emlak vergisi hesabına bağlı olan arsa-arazi değerleri de 30 Haziran’da muhtarlıklarda duyuruldu. Bu artış oranına itirazda bulunmak isteyenlerin ilandan sonraki 30 gün içinde vergi mahkemesine dava açma hakları bulunuyor. Yoksa artan vergiyi kabul etmek zorunda kalacaklar. 

Takdir komisyonları kimlerden oluşuyor

Başkan (belediye başkanı veya belirleyeceği memur)
Belediyeden 1 memur
Tapu sicil müdürü veya belirleyeceği 1 memur
Mahalle veya köyün muhtarı
Vergi dairesi başkanının görevlendireceği 2 memur (Vergi dairesi başkanlığı bulunmayan yerlerde bu üyeleri defterdarlar belirliyor)
Ticaret odasınca seçilmiş 1 üye 


YORUMLAR

  • 0 Yorum