Ev sahiplerine yapılandırma müjdesi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı ev sahiplerine yapılandırmadan faydalanmaları için mektup gönderdi. Mektupta kira geliri elde edemeyen ve eden ev sahipleri için yapılandırma şartları açıklandı.

Ev sahiplerine yapılandırma müjdesi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı ev sahiplerine yapılandırmadan faydalanmaları için mektup gönderdi. Mektupta kira geliri elde edemeyen ve eden ev sahipleri için yapılandırma şartları açıklandı.

Ev sahiplerine yapılandırma müjdesi!
10 Ağustos 2021 - 11:57

Gelir İdaresi Başkanlığı bankalardan ya da farklı ödeme kanalları aracılığı ile kira ödemelerini takip edebiliyor. Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre; vatandaşlar adına yapılan kira ödemelerinin beyan edilip edilmediği sorgulanabiliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı vatandaşlara gönderdiği mektupta, vergi mükellefiyetine yönelik yükümlülük ve ödevlerin tam olarak yerine getirilmesi için vergi kanunlarının verdiği yetkiler dahilinde başkanlığın kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerden çeşitli bilgiler topladığı anımsatırarak “Bu kapsamda mükellefler nezdinde yapılan inceleme ve denetimler sonucunda vergi kaybının tespiti halinde vergiler, vergi cezaları ile birlikte talep edilmektedir” ifadeleri yer aldı.

Matrah yükselişi 

Gelir İdaresi Başkanlığı mektubu gönderdiği kişilere, “Başkanlığımız tarafından yapılan analiz ve değerlendirme çalışmaları sonucunda ilk değerlendirmelere göre gelir vergisine tabi kira geliri elde ettiğiniz ve bu gelir unsurunu kapsayacak şekilde beyanname vermenizi gerektiren emareler bulunduğu görülmüştür” mesajını verdi. Konu hakkında mükellefiyet ve yapılması gereken işlemlerle ilgili olarak interaktif vergi dairesi (ivd.gib.gov.tr) üzerinden “İşlem Durumlarım ve Sonuçları” bölümünde yer alan “Mektup Bilgilerim” sekmesinden gerekli bilgilere ulaşabileceği aktarılarak ek olarak bağlı bulunulan vergi dairesi ya da en yakın vergi dairesine başvurulması halinde de konuya yönelik bilgilendirmenin yapılacağı belirtildi. Mektupta, “Değerlendirmeleriniz emarelerle aynı yönde ise Bakanlığımız tarafından yapılabilecek olan denetim veya vergi incelemesi nedeniyle cezalı işlemler ile karşılaşmamak için 7326 sayılı kanundan faydalanarak ilgili geliriniz nedeniyle beyanname verebilir veya matrah artırımında bulunabilirsiniz. Beyan edilmeyen/eksik beyan edilen geliriniz için 31 Ağustos 2021 tarihine kadar matrah artırımında bulunmanız durumunda vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacaktır. Matrah artırımına ilişkin hesaplanan vergi tutarları peşin veya 6 eşit taksitte ödenebilecektir” denildi.

Hukuki gerekçe ayrıntısı 

Mektubun son bölümünde şu uyarı bulundu:

 “Gayrimenkul kiralama işlemlerinizden dolayı gelir elde etmediyseniz veya gelir elde etmiş olmakla birlikte beyanname vermemenizin ya da eksik beyanda bulunmanızın hukuki bir gerekçesi var ise beyanname vermeyebilirsiniz. Bu takdirde ilgili vergi dairesi sizlerle irtibata geçebilecek ve konu hakkında tarafınızdan izahat talep edilebilecektir. Yapılandırma kanunun sağladığı avantajlardan yararlanmanızı tavsiye ederiz.”

Sınır nedir? 

7326 sayılı yasa çıkarken geliri sadece kira olanların seneler itibariyle en az ne kadar matrah artırımı yapılabileceği saptandı. Asgari matrah tutarları şu şekilde: 2016 yılı için 9.400 TL’den, 2017 yılı için 9.960 TL’den, 2018 yılı için 10.580 TL’den, 2019 yılı için 11.240 TL’den, 2020 yılı için 12.740 TL’den az olamaz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum