Fırsatçılara göz açtırılmıyor! Ev sahipleri tek tek tespit edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konut kredi faizlerinin düşürüleceği açıklamasının ardından pek çok konut sahibi gayrimenkul fiyatlarını yükseltti. Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, bu durumun etik olmadığını söyledi, fiyat artışlarını emlakçıların değil, bireyler satıcıların yaptığını savundu.

Fırsatçılara göz açtırılmıyor! Ev sahipleri tek tek tespit edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konut kredi faizlerinin düşürüleceği açıklamasının ardından pek çok konut sahibi gayrimenkul fiyatlarını yükseltti. Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, bu durumun etik olmadığını söyledi, fiyat artışlarını emlakçıların değil, bireyler satıcıların yaptığını savundu.

Fırsatçılara göz açtırılmıyor! Ev sahipleri tek tek tespit edildi
23 Mayıs 2022 - 13:10

Özgür Kocaeli'nden Muhammet Emin Can'in haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 Mayıs Pazartesi günü kabine toplantısının ardından konut piyasasında hareketliliği arttırmak amacıyla kamu bankalarından alınacak konut kredilerinin faiz oranlarını 0,89 ve 0,99 seviyelerine çekileceğini açıklamıştı. Açıklama sonrası bazı satılık dairelerin fiyatları bir anda arttı. Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu yapılan bu artışların etik olmadığını hatırlattı.

 

EMLAKÇILAR YAPMIYOR

Alpay Hacıoğlu şunları söyledi: “Yüzde 1,25 ila 1,75 arası değişen konut faiz oranları 0,99’a indirdi. Devlet bunu iki yıl önce yapmıştı, yine faiz oranları iyiydi ve biz bugün yaşadığımız durumu yine yaşamıştık. Açıklanan karar sonrası ilan fiyatlarındaki artışı çok net söylüyorum, emlakçılar yapmıyor. Fiyat artışlarını konut üreten firmalar da yapmıyor. Bireysel ilanlarda sıkıntılar var.

 

1 MİLYON 100 BİN TL OLDU- Değeri 1 milyon TL olan Darıca Osmangazi Mahallesi’ndeki konutun 10 Mayıs 2022 tarihinden 11 Mayıs 2022 tarihe kadar değeri 100 bin TL arttı ve 1 milyon 100 bin TL’den sitedeki yerini aldı.

 

BİREYSEL İLANLAR SIKINTILI

Taşınmaz ticareti yetki belgesi olmayan emlak işletmeleri internet ortamında ilan yayınlayamaz ama şu anda araç hurdalıkları gibi ilan hurdalıkları var. Bireysel olarak bir ay boyunca ücretsiz ilan yayınlanabiliyor, sıkıntı biraz burada. Vatandaş bireysel ilan giriyor ama başlık ‘emlakçılar asla aramasın, emlakçılara bedava komisyon vermeyin’ yazmış. Bu tür başlıklar yazanlar kayıt dışı bu işi yapan kişiler. Burada sayfa bu ilana izin verirken emlakçı ilan yüklediğinde süzgeçten geçiriyor.

 

ÇELİŞKİLİ DURUMLAR VAR

Bazı ilanlarda ‘sahibinden’ ilan deniliyor ama bir inceliyorsunuz ‘site yöneticisinden’ diyor, ilanın altına bakıyoruz ‘sahibinden’ yazıyor ama bir bakıyoruz bir tane inşaat firmasına ait ilan. Çelişkili durumlar söz konusu. İlana emlakçı olmadığı halde emlakçı yazanlar mesleği zam altında bırakırken inşaat firması adı giren firmaları zam altında bırakıyor, sahibinden olmadığı halde sahibinden ilan girenler de şahsi ilan veren vatandaşı zam altında bırakıyor.

 

175 BİN TL ARTIŞ- Değeri kısa sürede yükselen diğer bir konut yine Gebze’de yer alıyor. Mustafapaşa Mahallesi’ndeki konutun değeri 10 Mayıs’ta 965 bin TL olurken 13 Mayıs’ta önce 1 milyon 150 bin TL’ye yükseltilip sonra 1 milyon 140 bin TL’ye düşürüldü.

 

TAKİP SİSTEMİ GEREKLİ

Mesela Yahyakaptan Mahallesi’nde minimum kira bedeli 4 bin liradır, dolandırıcılar ilan yayınlıyor bedelini de 2 bin lira diyor. 2 bin lira yazılan ilana herkes hücum ediyor ve örnek 500 lira verene ‘Burayı ayırırım’ diyor. Bunu yapan, ilanda emlakçı görünüyor sonra meslek kötü oluyor. Takip sistemi lazım. Konut kredilerinde kullanılacak faiz oranının Cumhurbaşkanı tarafından açıklanmasının ardından bazı ilanları takibe aldık ve yükselişleri gözlemledik.

 

BAKANLIĞA BİLDİRİLMELİ

1 milyon 650 bin TL değerindeki bir ilan, 0,99 faiz oranı kararının ardından ilan 2 milyon TL oluyor. Bu artışı yapan kişi bakanlığa bildirildi. Bakanlık kendilerine yapılacak olan başvuruları bekliyor, başvuru olmadan bakanlık bir şey yapamıyor. Bir çok vatandaş ‘şikayet edebileceğim bir yok.’ diyor ama aslında var. Vatandaşımız bu tür ilanları CİMER üzerinden bakanlığa iletebilir, internet sayfaları üzerinden yöneticilere bildirebilir.

 

EN DÜŞÜKLERDE BİLE ARTIŞ OLDU- Konut kredilerinde yapılan faiz indirimi kararı sonrası ilan sitesinde Kocaeli’de yer alan satılık konut ilanlarında fiyatlar yükseldi. En düşük fiyatlı ilanlardan olan Kartepe Arslanbey’de ki 2+1 konutun fiyatı 5 gün içerisinde 20 bin TL arttı.

 

FIRSATÇILIK YAPILMAMALI

Kiralık ev konusunda da bir tek Kocaeli’de, İzmit’te değil, Türkiye genelinde bir sıkıntı var. Buradan ev sahiplerine seslenmek istiyorum, lütfen yapmayın, evlerinizin kira bedellerini fahiş bir şekilde arttırmayın. Pandemiden yeni çıktık, esnafın durumu belli, insanların durumu ortada. Birçok mal sahibi pandemi döneminde bir ay, iki ay kira almamış olabilirler ama şimdi bunu fırsat bilip kiracıların tepesine binilmemeli, fırsatçılık yapılmamalı.

 

ESNAFLIK KOLAY DEĞİL

Kocaeli’de satılık otel ilanlarını görmekteyim. Otelcilik sektörü sıkıntılı günler yaşadı, pandemi döneminde insanlar evlerinden çıkamadı ve oteller kapalı kaldı. Birçok otel iflas ederken, birçok otel de satılığa çıkarıldı. Esnaflık kolay değil, normalleşme sürecinin iyiden iyiye başladığı bugünlerde gayrimenkul fiyatlarının artması bizleri üzüyor. Biz mal sahiplerine ‘buranın değeri bu kadar’ demiyoruz ama kuralsız ilan yüklemeler fiyatları yükseltiyor. Vatandaş diğer ilanlara bakarak fiyat belirliyor.”

 

DÜŞENLER DE VAR- Gölcük Kavaklı Mahallesi’nde yer alan konutun fiyatı 10 Mayıs’ta 275 bin TL olurken ilanın fiyatı 16 Mayıs’ta değiştirildi. Konutun fiyatı bin TL düştü ve 274 bin TL olarak belirlendi. Bu ilan Kocaeli’de fiyatı düşen nadir konutlardan biri.

 

GÖLCÜK'DE DE YÜKSELEN VAR- Fiyatı artan konutlar genelde kentin İstanbul’a komşu ilçelerinde yer alırken kentin güneyinde de artışlar söz konusu. Gölcük’ün Çiftlik Mahallesi’nde yer alan bir konutun fiyatı 360 bin TL’den 375 bin TL’ye yükseldi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum