Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ağustos 2026 Konut Fiyat Endeksi sonuçlarını yayımladı. Buna göre konut fiyatları bir önceki aya kıyasla yüzde 0,9 artış gösterdi. Yıllık bazda ise nominal fiyat artışı yüzde 23 seviyesinde gerçekleşti. Ancak tüketici fiyatlarındaki yükseliş dikkate alındığında konutların reel değeri yüzde 6,5 oranında düştü.
Merkez Bankası tarafından konut piyasasındaki fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hazırlanan endeks, genel fiyat düzeyindeki artışın konut fiyatlarının üzerinde seyretmesi nedeniyle reel bir düşüşe işaret ediyor. Son 30 aylık periyodun 29'unda benzer şekilde enflasyon karşısında reel kayıp yaşandığı hesaplandı. Bu durum, konut sahibi için TL bazında fiyat artışı olsa da yatırımın satın alma gücü açısından aynı oranda değer kazanmadığını ortaya koyuyor.
Büyükşehirlerdeki verilere bakıldığında İstanbul, Ankara ve İzmir'de ağustos ayında aylık bazda artış gözlendi. İstanbul'da endeks yüzde 1,9, Ankara'da yüzde 1,5 ve İzmir'de yüzde 2,7 yükseldi. Yıllık değişimlerde ise İstanbul yüzde 26,3, Ankara yüzde 24,8 ve İzmir yüzde 23,3 artış kaydetti.
Bölgesel farklar ve kira piyasası verileri
Bölgesel dağılımda yıllık bazda en yüksek konut fiyat artışı yüzde 27 ile Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli, Van, Bitlis, Hakkâri ve Muş'u içeren bölgede gerçekleşti. En düşük artış ise yüzde 13 ile Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ bölgesinde görüldü. Bölgesel farklılıklar; konut arzı, nüfus hareketliliği, kentsel dönüşüm faaliyetleri, yerel talep dinamikleri ve kredi erişimi gibi çeşitli faktörlerden etkileniyor.
TCMB'nin açıkladığı diğer bir veri olan Yeni Kiracı Kira Endeksi de ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 2,3 arttı. Yıllık bazda bu endeksteki nominal artış yüzde 26,4 oldu. Enflasyondan arındırıldığında ise yeni kiracılar için reel kira yükü yüzde 3,9 azaldı. Merkez Bankası, bu göstergedeki eğilimin kira enflasyonundaki yavaşlamaya dair öncü bir sinyal olarak değerlendirilebileceğini belirtiyor.
Üç büyükşehirde yeni kiracı kira endeksi aylık bazda İstanbul'da yüzde 4,9, Ankara'da yüzde 2,6 ve İzmir'de yüzde 5,4 yükseldi. Yıllık artışlarda İstanbul yüzde 34,5 ile öne çıkarken, Ankara yüzde 28,3 ve İzmir yüzde 25,5 artış gösterdi. Bölgesel bazda yeni kiracı kira endeksindeki en yüksek yıllık artış yüzde 34,5 ile İstanbul'da, en düşük artış ise yüzde 17,3 ile Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ bölgesinde kaydedildi.
Nominal artış ile reel düşüş arasındaki fark, genel tüketici fiyatlarındaki yükselişten kaynaklanıyor. TCMB'nin değişken faizli konut finansmanı verilerinde esas alınan yıllık TÜFE oranı Ağustos 2026 itibarıyla yüzde 31,75 seviyesinde bulunuyor. Konut satış fiyatlarındaki yüzde 23'lük artış, enflasyon oranının altında kaldığı için reel anlamda bir değer kaybına neden oluyor. Veriler, konut piyasasında TL bazındaki fiyat artışlarına rağmen enflasyona karşı reel getirisinin henüz kalıcı olarak pozitife dönmediğini gösteriyor.