""
weather
36°
İnşaatın Nabzı Güncel Projeler Konut fiyatları artsa da reel kayıp yüzde 5'i aştı

Konut fiyatları artsa da reel kayıp yüzde 5'i aştı

Merkez Bankası verilerine göre, yüksek faiz ve mevduat getirileri talebi baskılarken konut fiyatlarındaki yıllık artış enflasyonun altında kalarak 30 aydır süren reel kaybı devam ettirdi.

Genel Yayın Yönetmeni
Konut fiyatları artsa da reel kayıp yüzde 5'i aştı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan son veriler, konut fiyatlarının yıllık bazda yüzde 25 artmasına rağmen enflasyon karşısında yüzde 5,1 oranında reel kayıp yaşadığını ortaya koydu. Bu veriyle birlikte konut piyasasında yaklaşık 30 aydır devam eden reel gerileme eğilimi teyit edildi.

Piyasadaki talep düşüşünün arkasında kredi faizlerindeki yüksek oranların yanı sıra vadeli mevduat ve para piyasası fonlarının sunduğu cazip getiriler yer alıyor. Bu finansal araçlar, potansiyel alıcıların konut yatırımlarını ertelemesine yol açarken, yüksek seviyelerden altın alan yatırımcıların satış yapamaması da talebi sınırlayan bir diğer etken olarak öne çıkıyor.

Fiyat artışında üç büyük şehir geride kaldı

Yıllık nominal artışlar incelendiğinde, İstanbul'daki konut fiyatları yüzde 27,7, Ankara'daki fiyatlar yüzde 26,6 ve İzmir'deki fiyatlar ise yüzde 23,1 oranında yükseldi. Ülke genelinde en yüksek yıllık artış yüzde 35,5 ile Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli, Van, Bitlis, Hakkari ve Muş'u kapsayan bölgede yaşandı. En düşük artış ise yüzde 16,4 ile Balıkesir ve Çanakkale'de görüldü.

Kirada en yüksek artış Karadeniz'de yaşandı

Satılık konut piyasasındaki duruma karşın kira piyasasında farklı bir tablo gözlendi. Türkiye genelinde 100 metrekarelik bir konutun ortalama kirası 25 bin 845 TL olarak hesaplanırken, bu rakam İstanbul'da 44 bin 257 TL'ye, İzmir'de 28 bin 562 TL'ye ve Ankara'da 23 bin 924 TL'ye ulaştı. Yeni kiracı kiralarındaki yıllık artış oranlarına bakıldığında ise en dikkat çekici yükseliş Karadeniz Bölgesi'nde kaydedildi. Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon'u içeren bölgede kiralar yüzde 35 arttı. Yıllık kira artışının en düşük olduğu bölge ise yüzde 18,8 ile Balıkesir ve Çanakkale oldu.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız