İzmir'de konut fiyatları yüzde 25 arttı!

İzmir'de 2020 senesinde meydana gelen deprem ve pandemi koşulları kentte konut piyasasını etkiledi. Bölgede satılık ve kiralık konut fiyatları yüzde 25 yükseldi.

İzmir'de konut fiyatları yüzde 25 arttı!

İzmir'de 2020 senesinde meydana gelen deprem ve pandemi koşulları kentte konut piyasasını etkiledi. Bölgede satılık ve kiralık konut fiyatları yüzde 25 yükseldi.

İzmir'de konut fiyatları yüzde 25 arttı!
03 Aralık 2021 - 12:54

TÜİK verilerine göre, 2020 yılı Ocak-Ağustos döneminde İzmir’de toplam 66 bin 090 adet konut satışı gerçekleştirirken bunun yaklaşık yüzde 51’i ipotekli satış, yüzde 49’u diğer satış olarak yapıldı. 2021 yılı Ocak-Ağustos döneminde ise toplam 45 bin 196 adet konut satışı gerçekleşti bunun yüzde 22’si ipotekli satış, yüzde 78’i diğer satış oldu. 

EVA Gayrimenkul Değerleme Yöneticisi Bahar Şenyurdusev, 2020 senesinde başlayan pandemi süreci ve yaşanan  İzmir  depreminin etkisi ile beraber İzmir'de konut piyasasındaki tercihlerin de etkilendiğinin vurgulandığını “Pandemi süreci ile birlikte bahçeli villa tipi konutlara, sosyal donatı alanları ile birlikte tasarlanmış sitelere ve yaşanan depremin ardından deprem yönetmeliğinden sonra inşa edilen yapılara olan talep arttı.  Değişen taleplere bağlı olarak da konut satış ve kira değerlerinde de artış yaşandı. Yapılan incelemelerde, 2021 yılı Eylül sonu itibari ile son 1 yıl içerisinde kira değerlerinde ortalama yüzde 20-25 civarında artış yaşandığı gözlendi.” dedi.

Şenyurdusev, meydana gelen talep değişimi ile İzmir merkez ilçelerinde tercih edilen bölgelerin; site tarzı ve yeni yapılaşmaların çok olduğu Çiğli Ataşehir Mahallesi, Karşıyaka Mavişehir bölgesi ve yeni konutların yoğunlaştığı Şemikler, Nergis, Örnekköy Mahallesi civarı, Bornova’da Evka 3 Mahallesi, Mevlana Mahallesi ve Yeşilova Mahallesi, Narlıdere-Balçova bölgesi olduğunu dile getirdi. Çiğli'de 1, 2 ve 3+1 dairelerde kira değerleri metrekare 40-75 TL arasında değişirken, Karşıyaka'da ise 50-1000 TL, Bornova'da ise 50-100 TL arasında.

Yeni şehir merkezi planları doğrultusunda karma kullanımlı yüksek yapıların olduğu Bayraklı Salhane ve Konak Liman arkası bölgelerinin de üst gelir grubu tarafından tercih edilen bölgeler arasında yer aldığını belirten Şenyurdusev, İzmir gayrimenkul piyasası hakkında önemli bilgiler paylaştı: 

“Villa tipi bahçeli konut tercihlerinde öne çıkan ilçeler Güzelbahçe, Urla ve Kemalpaşa olarak dikkat çekiyor. Güzelbahçe bölgesi gerek merkeze yakınlık gerekse villa tipi yapıların yoğunlaşması nedeni ile tercih edilen bölgelerden. Urla bölgesi ise pandemi döneminde özellikle farklı illerden de İzmir tercih edenlerin, öncelikle tercih ettiği bölgelerden olup, bu bölgede konut değerlerinde ve buna bağlı olarak kira değerlerinde artış yaşanmıştır. Kemalpaşa ilçesi ise  Ankara  otoyolunun da açılması ile birlikte, İzmir Merkeze erişimin kolaylaşmasına bağlı olarak tercih edilen bölgeler içerisinde. Bölgede villa tipi yapıların yoğunluğunun da arttığı gözlenmektedir.

Yaşanan talep değişimleri, şehrin coğrafi özellikleri, arsa stoku, ulaşımdaki çeşitlilik gibi faktörlere bağlı olarak şehrin büyüme eğiliminde öne çıkan bölgeler, doğuda Bornova, kuzeyde Çiğli-Menemen, batıda ise Narlıdere-Güzelbahçe-Seferihisar istikameti olarak ön plana dikkat çekiyor. Kent merkezinde ise yeni yapı üretimi kentsel dönüşüm projeleri ile yapılıyor."

YORUMLAR

  • 0 Yorum