İzmirli depremzedelerden Bakan Kurum'a çağrı: "İzmir'de sizinle görüşmek istiyoruz"

İzmir’de depremzedeler Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde bir kez daha taleplerini ve sorularını dile getirmek için bir araya geldi. Depremzedeler, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u İzmir’de görüşmeye davet etti.

İzmirli depremzedelerden Bakan Kurum'a çağrı: "İzmir'de sizinle görüşmek istiyoruz"

İzmir’de depremzedeler Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde bir kez daha taleplerini ve sorularını dile getirmek için bir araya geldi. Depremzedeler, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u İzmir’de görüşmeye davet etti.

İzmirli depremzedelerden Bakan Kurum'a çağrı:
27 Temmuz 2021 - 15:46

Sıla ARABACIOĞLU-İNŞAATIN NABZI-İzmir Depreminde mağdur olan depremzedeler tekrardan basın açıklaması yapmak ve dilekçe vermek için Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü’nde bir araya geldi. Bir süre sonra Proje Müdürlüğü ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü yetkilileriyle görüşen depremzedeler sorularının cevaplarını alamayınca Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a seslenerek İzmir’e davette bulundu.
Tunç Soyer, depremzedelere nakit desteği verdi
Av. Nilsu Karaman Aktarıcı söz verilen eşya yardımının yapılmadığını, deprem sürecinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in herkese 10 bin TL destekte bulunduğunu, kalacak yeri olmayan depremzedelere ev tahsis ettiğinin altını çizerek şu ifadeleri kullandı:
“Bize 9 aydır ne yer ne içesiniz diye soran yok. İlk zamanlar herkes boy boy enkaz başlarında fotoğraf çekildi, 8 aydır neredeler? Proje alanları içinde biri hasarsız ve az hasarlı olan iki gayrimenkulü bulunan arkadaşlarımıza hak sahipliği bile tanınmadı. Bir kısmımıza verilen 30 bin TL eşya yardımı sözleri tutulmadı. İzmir Büyükşehir belediyesi hepimize 10 bin TL nakit yardım yaptı, isteyen herkese evleri bitene kadar Uzundere de eşyalı ve karşılıksız ev tahsis etti. Bakan bey herkese istisnasız eşya yardımı yapılacak dedi, ama 30 bin TL eşya yardımı bile bazı depremzedelere ödendi ben dâhil bazı depremzedelere türlü bahanelerle kuruş ödeme yapılmadı.”
“Enkaz bedelleri bizlere ödenmedi”
Tüm binaların yıkım ve enkaz kaldırma ve ayrıştırma işleri, bakanlıkça belli firmalara ihale edilerek gerçekleştirildiğini söyleyen Av. Karaman Aktarıcı, “Yıkımlar ihale usulü bakanlıkça gerçekleştirildi ama defalarca başvurmamıza, dilekçeler vermemize rağmen enkazda kalan eşyalarımızın hurdaları, ziynetlerimiz, paralarımız demir gibi binalarımızın inşaat enkaz bedelleri bizlere ödenmedi” dedi.
Depremde yedi binanın çöktüğünü 117 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Karaman Aktarıcı, yakın zamanda afet bölgesi ilan edilen Rize gibi İzmir’in de afet bölgesi ilan edilmesini istediklerini vurguladı.
“Bu keyfiyeti ve eşitsizliği elbette yargı önüne de taşıyacağız”
Karaman Aktarıcı, binaların zemin etütlerinin, bu gökdelenlerin zemin etütleri ile karşılaştırmalı bilimsel raporlarını görmek istediklerinin altını çizerek, “Sadece 7 adet proje alanı içinin imar kat sayıları 8 'den 5 'e indirildi. Böylece üretilecek meskenlerde açık oluştu. Bu sebeple bir kısım arkadaşımıza kendi yerinden hak sahipliği tanınmadı. Proje alanlarına kuş uçuşu 50 metre 100 metre mesafede gökdelenler varken, proje alanları dışında kalanlara depremden önceki kat sayılarını koruma imkânı tanınırken, bizim mülkiyetlerimiz neden 8 kattan 5 kata indirildi? Şimdi soruyoruz. Bizim zeminlerimiz Folkart İkiz Kuleleler, Mistral, Martı Tower, Novus Ventus, Ege Perla gibi gökdelenlerin zeminlerinden farkı nedir?” ifadesini kullandı
“Bu kabul edilebilir bir durum değildir”
Yıkılan bölgede genelde ailelerin yaşadığını, metre kareler küçülürse evlere nasıl sığılacağını soran Karaman Aktarıcı, “Ziraat Bankası'nın boş borçlandırma senetlerine imza attırıldık. Ne kadar ve ne şartlarda geri ödeme yapacağımızı bilmiyoruz. Neden hala borçlandırma rakamlarımız çıkarılmıyor? Hem kat sayılarımız beşe indirildi hem mülklerimizin metre kareleri yarı yarıya düşürüldü hem üstüne para ödeyeceğiz hem de ada bazında kura çekecekmişiz. Bu kabul edilebilir bir durum değildir” dedi.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum