Konut fiyatları 2022'de katlanacak!

TL'de görülen tarihi değer kayıpları sonrası konut sahipleri de fiyatlama yapamadığı için ilanlarını geri çekti. Uzman isimler, sektörle ve konut fiyatlarıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Konut fiyatları 2022'de katlanacak!

TL'de görülen tarihi değer kayıpları sonrası konut sahipleri de fiyatlama yapamadığı için ilanlarını geri çekti. Uzman isimler, sektörle ve konut fiyatlarıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Konut fiyatları 2022'de katlanacak!
01 Aralık 2021 - 15:35

Döviz kurunda gerçekleşen rekor yükselişlerin ardından fiyatlama yapılamadığı için satışları duran ürünlere satılık konutlar da dahil oldu. Sözcü Gazetesi'nden GamzeBal'ın haberine göre; konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Kurdaki rekor artışlar sonrası ciddi bir panik oluştu. Çoğu ev sahibi fiyat belirleyemediği için ve ‘satsam yerine yenisini koyamam’ düşüncesiyle satışlarını durdurdu” ifadelerini kullandı. 

Yazıcı, bazı konut sahiplerinin konutlarına kur zammı uygulayarak yeniden satışa sunduğunu belirtirken; Keller Williams Cadde Gayrimenkul Danışmanı Burçak Sencer Çokgör ise, “Müşterilerimden hâlâ hesaplama yapamayan, yeni fiyatı bildiremeyen insanlar var. Ne yapacaklarını bilmiyorlar. Süreç hâlâ devam ediyor” dedi.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu ise, gelecek bir yılda satılık ev fiyatlarına yüzde 50-100 aralığında yeni bir zam geleceğini, orta nitelikli bir evin ülke genelinde 2 milyon Türk Lirası'na, İstanbul’da ise 3 milyon Türk Lirası'na ulaşacağını vurguladı. 

KUR ZAMMI HEMEN YANSIDI

Burçak Sencer Çokgör, geçtiğimiz hafta TL'deki tarihi değer kayıplarından sonra satılık konut fiyatlarında fiyatlamama yapılamamasıyla beraber gayrimenkul piyasasında ciddi bir kriz hali oluştuğuna, ‘piyasanın kitlendiğine’ vurgu yaptı.

Çokgör, konuyla ilgili açıklamasında “Konut fiyatları zaten stokların erimesi ve maliyetlerin yükselmesiyle artmıştı. Bunun üzerine bir de TL’deki sert değer kayıpları eklenince ciddi bir krize yol açtı. Ev sahipleri şu an ‘ilanları çekelim, bir iki hafta bakalım, önce bir istikrar sağlansın’ diye düşünüyor” diye konuştu. 

Kur zammının bazı konut fiyatlarına da hemen yansıdığını belirten Çokgör, “Konut fiyatlarına kurdaki artışın en az 3’te 2’si kadar artış yapıldı. 4 Kasım’dan bu yana ev fiyatlarını yüzde 30-35 artıran ev sahipleri oldu” dedi. 

 

‘ORTA NİTELİKLİ EVLER 3 MİLYON LİRAYI BULUR’

İMKON Başkanı Tellioğlu ise demir, çimento, cam, elektrik kabloları vb. gibi inşaat maliyetlerinin son bir senede ortalama yüzde 200 yükseldiğini ifade ederek, bunun ev fiyatlarına yansımasının kaçınılmaz olduğunun altını çizdi.

Tellioğlu, “Son bir yılda konut fiyatları en az yüzde 50 artmıştı. Maliyetlerdeki ciddi artışlar nedeniyle önümüzdeki bir yıl içerisinde de yüzde 50-100 aralığında yeni zamlar gelecektir” şeklinde konuştu. 

Buna göre, gelecek sene orta nitelikli, sıfır bir konutun ülke genelinde 2 milyon Türk Lirası'na, İstanbul’da ise 3 milyon Türk Lirası'na yükseleceğini vurgulayan Tellioğlu, şunları kaydetti: 

“150 metrekare bir konuta 50 metrekare de ek müştemilat ekleyin. Bunu kat karşılığı arsa payıyla yaptığınızda 400 metrekareye çıkar. Şu an birim fiyatlara göre ortalama konut maliyetleri 4 bin TL. 400 metrekare ile çarparsanız 1.6 milyon TL eder. Dolayısıyla orta nitelikli bir konutun gelecek sene 2 milyon liradan aşağı olmayacağını söyleyebilirim. Bu fiyat İstanbul’da 3 milyon lirayı bulur.”

Tellioğlu, hükümetten acil çözüm istediklerinin altını çizerek, malzemede KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesini ve 150 metrekare altı konutlarda tapu harcının kaldırılmasını istedi.

 

‘KONUT KRİZİ DAHA DA BÜYÜYECEK’

Cansel Turgut Yazıcı ise, Türkiye’de konut sahibi olmanın giderek daha da zor hale geleceğini, konutta yaşanan krizin derinleşeceğini belirtti. 

Yazıcı, “Gayrimenkul fiyatlarını durdurmak önümüzdeki dönemde mümkün değil. Hatta gayrimenkul önümüzdeki dönemde güvenli bir araç haline gelebilir. Fiyat artışlarının duracağını sanmıyorum. Erişilebilir fiyattan konut üretimi de yok. Konut ediniminin daha zorlaşacağını, konut krizinin de daha büyüyeceğini düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum