Kuşadası parsel parsel satılmaya devam ediliyor

Geçtiğimiz günlerde Türkmen mahallesinde bulunan 266 bin 500 metrekare büyüklüğündeki 15 arsayı 1 Milyar 800 Milyon TL satarak Kuşadası ilçe tarihinin en büyük hazine arazisi satışından birini gerçekleştiren TOKİ hızını alamadı...

Kuşadası parsel parsel satılmaya devam ediliyor

Geçtiğimiz günlerde Türkmen mahallesinde bulunan 266 bin 500 metrekare büyüklüğündeki 15 arsayı 1 Milyar 800 Milyon TL satarak Kuşadası ilçe tarihinin en büyük hazine arazisi satışından birini gerçekleştiren TOKİ hızını alamadı...

Kuşadası parsel parsel satılmaya devam ediliyor
24 Ocak 2023 - 15:06

Emlak değerinin tavan yaptığı Kuşadası'nda hazine arazilerini müteahhitlere sattıkça satası gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), ilçedeki milyonlarca lira değerindeki binlerce metrekarelik iki değerli hazine arazisini daha satmak için ilana çıktı.

Toplamda ortalama değeri 15 Milyon lira olan biri Yaylaköy mahallesi'nde 10.219,99 metrekare, diğeri Yeniköy mahallesi'nde 15.004,82 metrekare hazine arazisini daha satışa çıkaran TOKİ'nin önüne geçilmeyen Kuşadası'ndaki hazine arazisi satışları ilçede tepkiyle karşılanırken, İlçe belediyesi'nin hizmet ihtiyaçları için zaman zaman yaptığı arazi satışına karşı çıkan, belediye meclisinde ret oyu veren ve belediye yönetimini eleştiren iktidar partisi temsilcilerin suskunluğu ve riyakarlık olarak değerlendirilen tavırları hayretle karşılanıyor.

İLÇE BELEDİYESİ'NE PAY ÖDEMEMEK İÇİN SATIŞTA HÜLLE YAPILIYOR...

4706 sayılı Kanun’un 5. maddesine göre Hazine taşınmazlarının satışından elde edilen gelirlerden pay veriliyor. Dolayısıyla, ister ihale yoluyla, isterse doğrudan/ihalesiz (örneğin küçük sanayi sitesi yapılmak üzere) yapılan satışlardan (kanunen pay verilmeyeceği belirtilenler hariç olmak üzere) belediyelere ve il özel idarelerine pay verilmesi gerekiyor. Harca esas değer (emlak vergi değeri) üzerinden yapılan satışlardan da pay verilmesi gerekirken, ilçede bulunan hazine arazilerinden ilçe yani yüzbinlerce yaşayana hizmet eden Kuşadası Belediyesi gelir elde etmesin diye önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na (TOKİ) devrediliyor.  Muhalefet Belediyesi olduğu için belediye yönetiminin daha fazla gelir elde edip ilçesine ve yaşayanlarına daha fazla hizmet etmesinin önüne geçilmesi amacı ile yapıldığı düşünülen bu hülleli hazine arazileri satışlarının iktidara yakın çevreler ile bu çevrelere yakın müteahhit çevrelerin iştahını kabartıyor.

BELEDİYE SATTIĞI ZAMAN ASLAN, TOKİ SATTIĞI ZAMAN KEDİ...

Öyle ki emlak değerinin tavan yaptığı Kuşadası'nda hazine arazilerinin hızlıca ve hülleli bir şekilde ardı ardına satışa çıkarılması, belediyenin hizmet amaçlı satışlarında veryansın eden ilçedeki iktidar partisi temsilcilerinin TOKİ'nin hazine arazisi satışlarındaki sessizliğinin kaynağı olarak değerlendiriliyor... Mecliste alınan karar sonrası ilçe belediyesinin zaman zaman yaptığı arazi satışında muhalefet volumünü maksimuma çıkaran ve kendisinin de hazine arazi aldığı ortaya çıkan AK Parti Kuşadası İlçe Başkanı Mustafa Gökçe'nin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) devraldığı ilçedeki hazine arazilerini yangından mal kaçırırcasına misali büyük bir hızla satmasında kendini sessiz moda alması ilçede yapılan siyasetin riyakarlığına iyi bir örnek olarak gösteriliyor.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum