Pandemide kapalı kalan işletmeye yüzde 50 kira indirimi kararı

Pandemide kapalı kalan işletmeye yüzde 50 kira indirimi kararı

Pandemide kapalı kalan işletmeye yüzde 50 kira indirimi kararı
22 Eylül 2022 - 13:30

T24'de yer alan habere göre Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, Covid-19 salgını döneminde kapalı kalan bir işletmeden kira bedelinin tamamını isteyen ODTÜ yönetimini haksız buldu. Mahkeme, işletmenin kira bedelinin sadece yarısını ödemesi gerektiğine hükmetti. Mahkemenin kararı, üst mahkeme olan Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 15. Hukuk Dairesi tarafından da yerinde bulundu. 

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kampüsünde 2019 yılında faaliyete başlayan bir gıda işletmesi Covid-19 salgını ile mücadele önlemleri kapsamında 16 Mart 2020 -18 Ekim 2021 tarihleri arasında kapalı kaldı. İşletme önce üniversite yönetimine başvurarak “kapalı kaldığı dönem içerisinde doğacak olan kira borçlarının tahsil edilmemesini, işletmelerinin kapalı kaldığı sürenin kira sözleşmesi süresine eklenmesi” talebinde bulundu. Üniversite yönetimi sadece 3 aylık kira borcunun ertelenmesine karar vererek 20 Ekim 2020 ile 20 Ekim 2021 tarihlerini kapsayan döneme ilişkin kira ve yakıt bedelini ödemesini istedi. İşletme bu talep üzerine yargıya başvurdu. 

Avukatlar Doğan Erkan, Gökberk Çınar, Nadire Durudoğan ve Elif Ceren Özçiçek, sulh hukuk mahkemesine başvurarak “işletmenin borcunu ödemesi yönündeki talebinin durdurulması ve işletmenin borcun ne kadarından sorumlu olduğunun tespitine” karar verilmesi talebiyle dava açtılar. 

Dava dilekçesinde, "Müvekkil ile davalı arasında akdedilen kira sözleşmesi gereği müvekkilin, ‘İdarenin üniversiteleri kapatma kararı’ dolayısıyla işletmesini açamadığı ve faaliyetlerin durdurulduğu tarihler olan 18 Mart 2020- 18 Ekim 2021 tarihleri arasında doğmuş kira borçlarının idarece hesaplanarak kira borcundan düşülmesi gerekmekteydi. Burada, müvekkil kendi inisiyatifi ve kararı ile değil, bizatihi davalı idareden kaynaklı olağanüstü bir tedbir sebebiyle işletme kapatılmış ve idarenin kapatma kararıyla fiili olarak kullanmanın yasaklanmasına rağmen müvekkilden haksız ve hukuka aykırı olarak kira ve yakıt bedeli talep edilmiştir" denildi.   

Yapılan yargılama sonunda Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi “dava konusu taşınmazın kira bedelinin pandemi dönemi boyunca yüzde 50 indirimli olarak ve talep edilen toplam 97 bin 497 TL'nin yüzde 50 indirimli olarak ödenmesine” hükmetti. ODTÜ yönetimi istinaf başvurusunda bulundu. Üniversitenin istinaf talebini inceleyen Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 15. Hukuk Dairesi de başvurunun reddine karar verdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum