Prefabrik evini inşa edene kaçırılmaz devlet desteği!

Devlet prefabrik ev yaptırmak isteyen vatandaşlara müjde verdi. Bu vatandaşlara 200 bin TL yardım yapılacağı bilgisi verildi. Prefabrik ev yardımını almak için aranan şartlar neler, kimler faydalanabilir, başvurular nereye ve nasıl yapılıyor? Sorularının cevabı ise merak edilmeye başlandı. Daha fazla detay için haberimize göz atabilirsiniz…

Prefabrik evini inşa edene kaçırılmaz devlet desteği!

Devlet prefabrik ev yaptırmak isteyen vatandaşlara müjde verdi. Bu vatandaşlara 200 bin TL yardım yapılacağı bilgisi verildi. Prefabrik ev yardımını almak için aranan şartlar neler, kimler faydalanabilir, başvurular nereye ve nasıl yapılıyor? Sorularının cevabı ise merak edilmeye başlandı. Daha fazla detay için haberimize göz atabilirsiniz…

Prefabrik evini inşa edene kaçırılmaz devlet desteği!
04 Şubat 2023 - 12:29

Yasa ile eve sahip olmak isteyen yoksul ve muhtaç vatandaşlar artık prefabrike ve betonarme evler için sübvansiyon almaya hak kazandı. Maddi destek olarak prefabrik ve betonarme konut almak isteyenler; Bu desteği ikamet ettikleri sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından talep edebilirler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamada prefabrik ev yaptırmayı düşünenlerin 150 bin Türk Lirası, betonarme ev yaptırmayı düşünenlerin 200 bin Türk Lirası alacağı söylendi.

Yoksul ve ihtiyaç sahibi vatandaşlar başvuruları nasıl yapılır? diye soruyorlar. Prefabrik ev yardımı ne kadar? İşte detaylar…

prefabrik ev yardımı

PREFABRİK EV YARDIMI NE DEMEK?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın barınma yardımı adı altında olan prefabrik ev yardımı; Prefabrik evlerin inşaat maliyetlerinin karşılanması için kullanılan, yoksulluk sınırının altındaki konut sakinlerine yönelik bir finansman desteğidir.

Yardım kapsamında 2022 yılında yoksul ve dezavantajlı vatandaşlara toplam 11,5 milyar lira ödeme yapılması planlanıyor. İhtiyaç sahipleri sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurarak betonarme ev desteği dahil 200 bin lira destek alabiliyor. Ev tamirat ihtiyacını karşılamakta güçlük çekenlere ev tamir yardımı ile 75 bin lira verilecek.

PREFABRİK EV BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Yoksulluk sınırının altında yaşayan vatandaşlar; sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek buradan başvuru yapabilirler. Ön başvurular sosyal destek telefonu ALO 183 veya ALO 144 üzerinden yapılabilir.

İhtiyaç sahipleri ön taleplerini T.C. Kimlik numarası ve e-devlet şifresini kullanarak e-devlet üzerinden kolayca yapabilirler. Modüler ve betonarme konutlara yönelik yardım başvuruları için https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-çok-hizmetler-çok-yardim-basvuru-hizmeti linkine tıklayabilirsiniz.

Link üzerinden gıda ve teçhizat, şartlı eğitim, akaryakıt desteği, şartlı sağlık desteği, elektrik tüketim desteği gibi tüm Bakanlık yardımlarına da başvurulabiliyor.

PREFABRİK EV YARDIMI BAŞVURUSU NASIL SORGULANIR?

Betonarme veya prefabrik ev desteği talebinin, talep edilen fon tarafından kabul edilip edilmediğini öğrenmek isteyenler, ALO 183 veya ALO 14 Sosyal destek telefonunu arayarak başvuru sonuçlarını sorabilir.

Arama sonuçları e-devlet yoluyla da görüntülenebilir. E-devlet üzerinden prefabrik veya betonarme yardım başvurusu sonuçlarını görmek isteyen dar gelirliler https://www.turkiye.gov.tr/ashb-social-yardim-bilgileri-sorgulama linkine tıklayabilirler.

Başvuru yaptığınız vakıftan veya vakfı arayarak avans kredisi veya diğer hibe başvurularının sonuçlarını kolayca öğrenebilirsiniz.

PREFABRİK EV YARDIMI BAŞVURUSU TELEFON NUMARALARI NELERDİR?

Dar gelirliler ev sahibi olmayı bu yöntemle düşünüyor; Ön başvuru için ikamet ettikleri yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı, ALO 183 veya ALO 144 sosyal destek telefonlarını arayabilirler.

PREFABRİK EV DESTEĞİ BAŞVURU FORMU

Prefabrik veya betonarme konut desteği için başvuranlar e-devlet başvurusu ile bağlantılı olarak veya bağlı bulundukları bölgelerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını ziyaret ederek başvuru formlarını doldurmaları gerekmektedir. Kişilerin aylık gelirlerini, giderlerini, mesleklerini, hanehalkı gelir ve giderleri sorulur. Prefabrik ve betonarme konut ödenekleri sadece şartları sağlayan kişilere verilmektedir.

Vakıf; Soruların cevaplarına göre adayların yoksulluk sınırının altında yaşayıp yaşamadığına karar verir. Bu nedenle adayların formdaki tüm sorulara doğru cevaplar vermesi çok önemlidir.

Vakıf, yardıma muhtaç olmadığı ve yardım aldığı halde fakir olduğunu gösterenlere cezai işlem uygular. Bu kişiler, prefabrik veya betonarme konut yardımlarını cari faiz oranlarına göre geri ödemekle yükümlüdürler. İhlal edenler mahkemeye çıkarılacak ve haklarında yasal işlem başlatılacaktır.

PREFABRİK EV YARDIMLARI KİMLERE VERİLİR?

Prefabrik ve betonarme ev yardımı yoksulluk sınırının altındaki kişilere verilmektedir. Hanedeki kişi başına aylık geliri asgari ücretin 1/3'ünden az olan kişi destek alabilir.

Prefabrik veya betonarme evler söz konusu olduğunda, işsiz ve yoksul insanlar yardım alabilir. Prefabrik sübvansiyonları çerçevesinde evde yardımı alabilecek olanlar;

• 65 yaş üstünde olan ve herhangi bir geliri olmayan vatandaşlar

• İşsiz ve geliri olmayanlar

• Afetzede olan vatandaşlar

• Muhtaçlık sınırının altında olanlar

• Muhtaç ve geliri olmayan dul kadınlar

• Engelli ya da kronik hastalığı olanlar

• Gazi, şehit ya da asker yakını olanlar

SGK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı kapsamındaki sigortalı bir işte çalışıyor, ayrıca betonarme veya prefabrik ev desteği alıyor.

ŞARTLARI NELERDİR?

Prefabrik ve betonarme yardım şartları;

• Ev yapılacak yerin tam hisseli tapusuna sahip olmak

• C. vatandaşı olmak

• Muhtaçlık sınırının altında yaşamak

Bu üç şartı sağlayan düşük ve yoksul vatandaşlara yardımı alma imkanı verilmektedir.

PREFABRİK EV İÇİN YARDIM DESTEĞİ NE KADAR?

2023 yılında ihtiyaç sahibi hanelere verilen desteklerden prefabrik ev yapımında 150 bin lira olan konut yardımı 200 bin liraya, betonarme ev yapımında 200 bin liradan 300 bin liraya çıkarıldı. Ev tamirat ödeneği 35 bin liradan 100 bin liraya çıkarıldı.

BAŞVURMAK İÇİN HANGİ BELGELER GEREKLİDİR?

Prefabrik veya betonarme ev yapmak için yardım almayı düşünenlerin öncelikle sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına kayıt yaptırması gerekmektedir. Kayıtlı olanlar, arsanın tapusu ile başvuruda bulunmalıdır.

 Başvuru için gerekli belgeler;

• Ev yaptırılacak olan arsanın tam hisseli tapusu

• Başvuru sahibinin T.C kimlik kartı aslı ile fotokopisi

• Muhtarlıktan alınabilecek olan fakirlik belgesi

• Vukuatlı nüfus kayıt örneği

• Ev kira kontratı

• İkametgah belgesi

• Geliri olmayan dul kadınlar için vefat eden eşlerinin ölüm belgesi

• Hane bireylerinin mal beyanları ile ilgili belgeler

• Kronik hastalığı olanlar için Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen tam teşekküllü bir hastaneden alınan sağlık raporu

• Hane bireyleri için SGK’dan alınan gelir belgesi ya da gelirsizlik belgesi

• Hanede bulunan engelli bireyler için 2023 engelli belgesi

ALO 183 veya ALO 144 telefon numaraları için gerekli evrakların tam listesinde yer almaktadır.

DEVLETTEN EV İÇİN YARDIM NASIL ALINIR?

Prefabrik veya betonarme konut için devlet yardımı almayı düşünenlerin öncelikle gelir desteği ve dayanışma fonuna başvurması gerekiyor. Vakıf; adayların doldurduğu formları ve teslim edilen belgeleri inceler. Vakıf yönetim kurulu gerekli görürse adayların evlerine inceleme heyeti gönderir. Komite, başvuranların ve hane halkının sosyo-ekonomik durumuna ilişkin raporlar hazırlar.

Vakıf Kurulu; Bu formlar değerlendirilerek kimin prefabrik veya betonarme konut alacağına karar verilmesini sağlar. Başvuruların değerlendirilmesi birkaç hafta sürebilir. Başvuru sonuçları adayların telefonlarına kısa mesaj olarak gönderilecektir. Ayrıca sonuçlar elektronik ortamda da duyurulacaktır. Devlet yardımı almaya hak kazanan kişiler, PTT hesaplarına yatırılan sübvansiyonları en yakın PTT şubesinden çekebilir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum