'Seferberlik emri' satışları artırdı: Fiyatına bakmadan alım yapıyorlar!

Türkiye’ye yönelik hızla artan konut talebi, Rusya’nın kısmi seferberlik ilanıyla yeniden hareketlendi. Türkiye'ye gelen Rus vatandaşların en çok tercih ettiği iller belli oldu.

'Seferberlik emri' satışları artırdı: Fiyatına bakmadan alım yapıyorlar!

Türkiye’ye yönelik hızla artan konut talebi, Rusya’nın kısmi seferberlik ilanıyla yeniden hareketlendi. Türkiye'ye gelen Rus vatandaşların en çok tercih ettiği iller belli oldu.

'Seferberlik emri' satışları artırdı: Fiyatına bakmadan alım yapıyorlar!
29 Eylül 2022 - 14:54

Ukrayna'daki savaş nedeniyle geçen hafta kısmi seferberlik ilan edilen Rusya'da vatandaşlar, yeniden rotayı Türkiye’ye çevirdi.

RUSYA'DAN YOĞUN İLGİ!

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı:

“Rusların genel anlamda son dönemde yoğun bir ilgisi var. Gerek kiralıkta gerekse satışta özellikle de bu seferberlik sonrasında Akdeniz bölgesi ağırlıklı olmak üzere yoğun talepten bahsedebiliriz. Bu özellikle gayrimenkul satışlarına da yansıyor.

Ağustosa ayında Rusya vatandaşları Türkiye’den 1238 konut aldı. Yani bu en yakın takipçisi İran’ın yaklaşık 2 katı kadar bir talep demek. Özellikle kiralıklarda da yoğun bir talep var. Kiralıklarda gerek İstanbul’da gerekse Antalya, Mersin gibi illerde Rusların yoğun ilgisi var diyebiliriz.

Rusların yaptığı kiralamalarda yıllık peşin ödemeleri de oluyor. Fiyatı da çok dikkate almadan alım yaptıkları oluyor. Bu durum yenilemelerde bir problem olabilir kanaatindeyim. O bölgeye göre yüksek olsa da tutan kişiler ileride belki aynı kira bedellerini ödeme konusunda biraz daha pasif davranacaklardır. Ya da daha düşük kiralardan tutmaya çalışacaklardır.

‘KONUT SATIŞINDA RUSLAR İLK SIRADA’

Geçen yıllara göre baktığımızda da Rus vatandaşlarının daha yoğun ilgisi var diyebiliriz. 2021’de yabancılara yapılan konut satışında Ruslar 3. sıradayken 2022 yılında Ruslar ilk sırada yer aldı ve ağustos ayı sonuna kadar Ruslara yapılan gayrimenkul satışı 8 bin 115 adede ulaştı.

İŞTE RUSLARIN EN YOĞUN ALIM YAPTIĞI İLLER

Ocak-Ağustos döneminde Rusya vatandaşlarına yapılan satışlarda artış var. Burada da en yoğun illerimiz İstanbul ve Antalya’dır.

SEFERBERLİK EMRİ ÇIKAN KİŞİYE BURADA KONUT SATIŞI YAPILIR MI?

Mütekabiliyet çerçevesinde bir sıkıntısı olmadığını biliyorum. Bizim şu an Rusya ile ilgili satış yapamadığımız yerler Karadeniz kıyılarındaki şehirlerimizle sınırlıdır. Ama güney bölgesi ve İstanbul bu kapsamın dışındadır. O nedenle kişiler pasaportları ile beraber herhangi bir sınırlama olmaksızın gayrimenkul alabilirler. Ülkeler arası daha sonra özel bir anlaşma yapılırsa seferber sebebiyle çağrılan vatandaşların ülkesine gönderilmesiyle ilgili bir durum ortaya çıkabilir. Şimdilik böyle bir durum söz konusu değildir.

RUSLARIN TÜRKİYE’YE YÖNELMESİ KONUT PİYASASINDA FİYATLARI NASIL ETKİLER?

Gerek ikinci elde gerekse kiralık gayrimenkullerde fiyatları yukarı yönlü hareketlendiriyor. Daha çok bitmiş yerleri tercih ederek hemen oturmak istiyorlar. Bazı tercihlerde eşyalı dairelerin ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Bir kısım Rus vatandaşı kendini Rus vatandaşı olarak değil Ukrayna vatandaşı olarak da tanıtabiliyor. Bunlar pasaport süreçlerinde ortaya çıkıyor.

Şu an oturum çerçevesinde İstanbul’da Anadolu yakasında daha ağırlıklı bir talep var diyebiliriz.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum