"Sosyal konut projesi vergiler kanalıyla mı finanse edilecek?"

Erdoğan'ın detaylarını duyurduğu sosyal konut projesinde sürecin nasıl işleyeceği merak konusu olurken, uzmanlar projenin finansmanının ise nereden sağlanacağını sordu

"Sosyal konut projesi vergiler kanalıyla mı finanse edilecek?"

Erdoğan'ın detaylarını duyurduğu sosyal konut projesinde sürecin nasıl işleyeceği merak konusu olurken, uzmanlar projenin finansmanının ise nereden sağlanacağını sordu

14 Eylül 2022 - 16:12

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Beştepe'de detaylarını duyurduğu sosyal konut projesinin nereden finanse edileceği merak konusu oldu.

Sözcü'den Gamze Bal'a konuşan bir gayrimenkul değerleme uzmanı, “Yatırım değerine ilişkin verilen rakamlar farklılık gösterdi. Son açıklanan 900 milyar TL üzerinden ele alırsak, ilk etaptaki 250 bin konut için 20 milyar dolarlık finansman gerekecek. Bildiğimiz kadarıyla bu yılki bütçede bu kaynak yok” diyerek şöyle devam etti:

"Ödenecek peşinatlar ve aylık taksitlerle de bu binalar yapılamaz. Demek ki kamu bütçesinden finanse edilecek"

"Vergiler kanalıyla mı finanse edilecek?"

Bu finansmanın nasıl sağlanacağını soran gayrimenkul değerleme uzmanı, “Vergiler kanalıyla mı? O zaman bunun topluma geri dönüşü olacaktır. Ancak, üst gelir ve servet sahibi insanlardan vergi kanalıyla alınıp, düşük gelirli kesimler için finansman sağlanırsa da bunu da pozitif bulurum” diye konuştu.

"Proje, inşaat maliyetlerini katlayabilir"

Bir müteahhit ise "Türkiye’de yıllık 500 bin konut üretiliyor. Bir anda 250 bin konutun inşaatına başlanamaz. Çünkü bu bir kapasite meselesi" diyerek şöyle konuştu:

"Bunun hafriyatını yapacak, o kadar temel kazacak kamyon ve o kadar inşaat malzemesi bulamazsınız. Bu kez inşaat maliyetlerine ciddi bir talep yaratacağınız için malzeme fiyatları da katlanır."

"Fiyatlara denge getirir"

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Celal Erdoğdu, projenin, konut ve kira bedellerinin ciddi artmasının nedenlerinden biri olan arz sorunu açısından faydalı olacağını söyledi.

Erdoğdu, “Projenin piyasa fiyatlarına çok etkisi olmayacaktır ama arz tarafındaki sıkıntıya destek olacağı için fiyatlara da denge getirir. En azından hızlı bir artışın önüne geçer” değerlendirmesinde bulundu.

Sosyal konut projesi neleri kapsıyor?

Dün Erdoğan'ın duyurduğu projeye göre 2+1 evler 608 bin lira, 2.280 liradan başlayan aylık taksit ve 240 ay vade ile sunulurken, 3+1 evler 850 bin lira, 3.187 liradan başlayan taksit ve 240 ay vade ile sunulacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum