Yarım kalan daireler için ödenen tutarlar iade edilecek!

İstinaf mahkemesi projesi yarım kalan ve şirketlere peşin ödeme yapılan krediler için bankaların tüketiciye para iadesi yapmasına karar verdi.

Yarım kalan daireler için ödenen tutarlar iade edilecek!

İstinaf mahkemesi projesi yarım kalan ve şirketlere peşin ödeme yapılan krediler için bankaların tüketiciye para iadesi yapmasına karar verdi.

Yarım kalan daireler için ödenen tutarlar iade edilecek!
02 Ağustos 2021 - 12:38

Başta İstanbul olmak üzere birçok kentte çok sayıda yarım kalmış konut projesi bulunuyor. Hürriyet'te yer alan habere göre; bu durum, söz konusu projelerden konut alan vatandaşları önemli ölçüde zarar etmesine neden oluyor. Tüketici, evine kavuşamadığı gibi, hem şirkete bir miktar ödeme yapıyor hem de bankaya borçlanıyor. Benzer bir sorunla karşılaşan kişilerden biri de bir biyoteknoloji şirketinde CEO olarak görev yapan Özge Göktekin oldu. Göktekin, evini teslim etmeyen inşaat şirketi ile kredi aldığı bankaya karşı giriştiği hukuk mücadelesini kazandı. Göktekin daha önce gündeme gelen tüketici mahkemesi kararının ardından gözlerin çevrildiği kritik istinaf mahkemesi aşamasında da haklı görüldü.

Bankadan kredi çekti

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 18. Hukuk Dairesi’nin kararınca Göktekin 2015 yılında bir ev almak istedi. Göktekin yaptığı araştırmanın ardında Dumankaya İnşaat AŞ’nin Esenyurt’daki bir projesinden ev almaya karar verdi. Taraflar 141 bin TL değer biçilen bir daire için 29 Mart 2015’te sözleşme imzaladı. Göktekin, 34 bin 250 TL’yi peşinat bedeli olarak şirkete ödedi; 105 bin 750 TL de banka kredisi çekti. Alınan  kredi, şirket ile konut projesi finansmanı anlaşması yapan katılım bankasından alındı. Sözleşmeye göre, dairenin 31 Ağustos 2017’de teslim edilmesi gerekiyordu.

Mahkemece haklı bulundu

Göktekin, kredisini ödediği evine kavuşmayı beklerken 15 Temmuz 2016’da darbe girişimi yaşandı. Dumankaya İnşaat’a da kayyum araması yapıldı. TMSF denetimine geçen şirketin yarım kalan projelerinden biri de Göktekin’in daire aldığı proje oldu. Göktekin, aldığı dairenin teslim edilemeyeceğini öğrenince mahkemeye başvurdu. Göktekin, İstanbul Anadolu 2. Tüketici Mahkemesi’nde davada bulundu. Dava dilekçesine göre Göktekin’in mahkemeden iki talepte bulundu. Bu talepler, şirket ile yapılan konut satış sözleşmesi ve bankayla yapılan kredi sözleşmesinin iptaline yönelikti. Mahkeme, Göktekin’i haklı buldu ve yaptığı ödemenin iadesine karar verdi.

İcradan bankaya yazı

İstinaf mahkemesinin kararına, inşaat şirketi ile bankanın avukatları itirazda bulundu. İtiraz üzerine dosyaya bakan istinaf mahkemesi de geçen günlerde hükmünü verdi. Mahkeme, Göktekin’in, şirket ve banka ile yaptığı sözleşmeleri iptal etti. Mahkeme, Göktekin’in ödediği 81 bin 214 liranın iade edilmesine karar verdi. Mahkemenin, müştereken sorumlu tuttuğu banka ve inşaat şirketi, söz konusu tutarı 4 yıllık faiziyle ödeyecek. İstinaf mahkemesinin kararının ardından Göktekin’in avukatı geçen hafta bankaya, icra yoluyla 133 bin liralık ödeme emri gönderdi.

Emsal niteliğinde karar

İstinaf mahkemesinin onama kararını yorumlayan Avukat Şenol Saltık,  “Bu karar, benzer nitelikteki birçok davaya emsal olacaktır. Böylece, yarım kalan inşaatlara kredi veren bankanın da sorumlu olduğu tescillenmiş oldu”

YORUMLAR

  • 0 Yorum