Yazlık fiyatları uçuyor

Pandemi ve deprem felaketi sonrası yazlık bölgelere olan göç, konutlarda satış ve kira fiyatlarının artmasına neden oldu. Araştırmalar konut satış değerlerinde İstanbul Şile’nin son üç yılda yüzde 884’lük artışla Türkiye’de ilk sırada yer aldığını gösterdi.

Yazlık fiyatları uçuyor

Pandemi ve deprem felaketi sonrası yazlık bölgelere olan göç, konutlarda satış ve kira fiyatlarının artmasına neden oldu. Araştırmalar konut satış değerlerinde İstanbul Şile’nin son üç yılda yüzde 884’lük artışla Türkiye’de ilk sırada yer aldığını gösterdi.

Yazlık fiyatları uçuyor
23 Mayıs 2023 - 13:52

Pandemi döneminde başlayan ve deprem felaketiyle devam eden yazlık bölgelere göç, konutlarda satış ve kira fiyatlarını uçurdu. Gayrimenkul değerme platformu Endeksa tarafından yapılan araştırmaya göre İstanbul Şile son üç yıldaki yüzde 884 artış ile Türkiye’de ilk sırada yer alıyor. Bu rakam son bir sene için yüzde 132 olarak ölçüldü. Antalya’da son üç yılda satış fiyatı değer artışı yüzde 867, son bir sene için ise yüzde 141 oldu. Satılık konutlarda metrekare fiyatı Şile’de 39 bin 38 TL, Antalya’da ise 25 bin 997 TL’ye yükseldi. Şile’de konut kiraları bir yılda yüzde 144, son üç yılda ise yüzde 739 artış gösterdi. Antalya’da ise yabancıların da etkisiyle kiralar son bir yılda yüzde 79, son üç yılda ise yüzde 434 arttı.

BODRUM’DA M2 FİYATI 60 BİN LİRAYI AŞTI

Bodrum’un genelinde son bir yılda satılık konutlar fiyat artışı yüzde 93 oldu. Metrekare başına düşen satış fiyatı 60 bin 456 TL seviyelerini buldu. Bodrum’da son bir yıldaki en yüksek satılık değer artışı yüzde 160 ile Gümbet bölgesinde görülürken, metrekare başına satış fiyatında 79 bin 122 TL ile Yalıkavak bölgesi birinci sırada görülüyor. Bodrum genelinde son üç yıl içerisindeki satış fiyatlarındaki değer artışı ise yüzde 675 gibi ortalamanın oldukça yüksek bir noktasında seyrediyor.

DEPREM VE YABANCI TALEBİ ETKİLİ OLDU

Mersin ise hem depremden etkilenen vatandaşların öncelikli tercih ettiği illerden biri hem de yazlık bölge olmasının etkisiyle fiyat ve kira artışında üst sıralarda yer alıyor. Mersin’deki konut kiraları son bir yılda yüzde 124 artarken, kiralık evlerin metrekare fiyatı 78.69 TL oldu. Üç yıl içerisindeki satış fiyat artışı da yüzde 713 olarak hesaplandı. Gerçekleşen siyasi gelişmelerden sonra yabancılardan en çok talep gören ilçe ise Alanya oldu. Bu, ilçedeki kira fiyatlarına yansıdı. Alanya’daki kiralar son üç yılda yüzde 613 artarken, son bir yıl içerisinde ise yüzde 98 arttı. Satılık piyasasında ise Alanya’da, son üç yıldaki artış yüzde 815, son bir yıldaki artış yüzde 130 olarak açıklandı.

 

Yazlık fiyatları uçuyor
Yazlık fiyatları uçuyor

 

KİRALIK KONUT STOKLARI ERİYOR

YÜKSEK fiyatlar nedeniyle büyük bir kesim yazlık almayı değil kiralamayı seçiyor. Bu da kiralık stoklarda düşüşü neden oluyor. En büyük konut stok erimesi yüzde 38 ile Çanakkale’de görülüyor. Silivri yüzde 35, Bodrum Torba yüzde 28 ve Antalya yüzde 25 seviyelerinde stok düşüşü ile Çanakkale’yi takip ediyor. Kiralık yazlıklarda Nisan 2023 itibarıyla en fazla stok, 2068 konutla yine Antalya’da. Antalya’yı 1470 ile Bodrum, 821 ile Alanya takip ediyor. Satılık yazlıklarda da stok şampiyonu Nisan 2023 itibarıyla 5 bin 744 konutla Antalya’da bulunuyor. Antalya’yı 4 bin 205 stok ile Kuşadası, 2 bin 425 stok ile Alanya ve 2 bin 210 stok ile Bodrum genel takip ediyor. Satılık yazlık konutlarda stok artışında Şile yüzde 100 seviyesinde bir yıllık artış oranıyla birinci sırada yer alıyor. Bodrum Turgutreis yüzde 65’lik yıllık stok artışıyla takip ederken; Foça ve Antalya’daki artış yüzde 36 seviyelerinde görülüyor. Fethiye, Alaçatı ve Bodrum Bitez bölgelerinde ise stok adetlerindeki değişim stabil seyrediyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum