Yeşildere için bakanlık dönüşüm, Büyükşehir EXPO istiyor

Yeşildere bölgesine ilişkin, merkezi iktidarın dönüşüm projesi düşünmesi ve CHP'li yerel iktidarın ise EXPO 2026'yı yapacağını açıklaması Yeşildere bölgesinin geleceğini ikilem içerisine soktu. Şu an sessiz bir şekilde iki farklı süreç devam ederken projelerin ortaya çıkmaya başlaması ile İzmir'de büyük bir tartışmanın patlak vermesi kaçınılmaz olacak

Yeni Bakış'tan Kenan Yeşil'in haberine göre İzmir’de Konak ilçe sınırları içerisinde kalan Yeşildere bölgesinin geleceği ikilem yarattı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2026 Uluslararası Bahçe Bitkileri EXPO’sunu (Botanik EXPO) Yeşildere’de yapmayı planlarken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Yeşildere bölgesinde örnek bir dönüşüm projesi yapacaklarını açıklamıştı. AK Parti Konak İlçe Başkanı Sait Başdaş ise Yeşildere bölgesindeki Küçükada, Lale ve Vezirağa mahallelerinin bakanlık tarafından dönüştürüleceği bilgisini paylaşmıştı. Merkezi iktidar, bölgede 500 konutluk kentsel dönüşümü TOKİ ile yapmayı amaçlarken İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li Başkanı Tunç Soyer ise EXPO 2026’nın Yeşildere’de yapılacağını açıklaması ile merkezi iktidar ve yerel iktidarın farklı görüş bildirdiği Yeşildere’nin geleceğinin nasıl olacağı merak konusu oldu.

 

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer

Farklı projeler düşünülüyor

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP’li Başkanı Tunç Soyer, Nisan ayı meclisinde, İzmir’in yıllardır bekleyen sorunlarından biri olan Yeşildere’yi çözüme kavuşturduklarını ifade ederek, “İzmir yeşil altyapı stratejisinin en önemli ayağını teşkil eden Expo 2026, Yeşildere’de vücut bulacak. Türkiye’nin ilk büyük yeşil dönüşüm projesi bu vadide başlayacak ve bölge dört yıl içinde Expo 2026 alanına dönüşecek. Kaderine terk edilmiş Yeşildere, Kültürpark’tan da büyük yeni yeşil alanımız olarak hizmet verecek. Yeşildere, kısa bir süre sonra dünyanın her yerinden katılımcıları ağırlayacak ve yeni bir istihdam alanı olacak. Bölgedeki hak sahipleriyle görüşmelerimizi de başlattık” açıklamasında bulunmuştu.

 

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum

Bunun yanında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un geçtiğimiz yıl İzmir ziyaretinde Yeşildere bölgesine ilişkin 500 konutluk dönüşüm projesi yapacaklarını ve etap etap dönüşümü planladıklarını açıklamıştı.

 

 

AK Parti Konak İlçe Başkanı Sait Başdaş

Tartışma yaratacak

 

AK Parti Konak İlçe Başkanı Sait Başdaş, Yeşildere bölgesindeki Küçükada, Lale ve Vezirağa mahallelerinin bakanlık tarafından dönüştürüleceği bilgisini paylaşmıştı. Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, yaklaşık 100 hektarlık bölgede yapılması planlanan EXPO 2026 için paylaştığı görselde bu üç mahalleyi de kapsadığı görüldü. Merkezi iktidar AK Parti’nin bölge için dönüşüm planlarken ve yerel iktidar CHP’li Soyer’in ise EXPO üzerine plan yapması kafaları karıştırdı. Yeşildere’de şu an için sessiz bir şekilde iki farklı süreç devam ederken projelerin ortaya çıkmaya başlaması ile İzmir’de büyük bir tartışmanın patlak vermesi kaçınılmaz oldu.

 

 

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi Başkanı Elvin Sönmez Güler

Peyzajcılar yeşil alan diyor

 

Yeşildere’deki aynı anda iki farklı projeler için değerlendirmelerde bulunan TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi Başkanı Elvin Sönmez Güler, İzmir’in konut stoku anlamında doyum noktasına ulaştığını ve yeni bir alan oluşturulmasının son derece mantıksız bir yaklaşım olduğunu söyledi. İzmir’İn yeşil alanlara ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Güler, EXPO 2026’nın da İzmir adına önemli bir fırsat olduğunu vurgulayarak, “Yeşildere için proje yapılacaksa yeşil alan olmasını isteriz. Ama imar planlarına, plan kararlarına uygun hareket edilmeli. Süreç için çağrı yapmıştık. Bu konuyla ilgili açık olmalarını ve danışma kurulunu bir an evvel toplamaları gerektiğini ilettik.  İzmir Büyükşehir Belediyesi, Danışma Kurulu kuracağını, kurumlardan görüş alınacağı söylemişti. Ancak henüz bir çağrıda bulunmadılar. Proje detayları ile ilgili ve bölgenin yapısıyla ilgili detaylı bir bilgi almadan, oluşturulacak projeyle ilgili de bir detay içerik bilgisi almadan bir yorum getirmek doğru değil. Biz kendilerine bu çağrıyı yaptık. EXPO süreci var ve bunu başlatmaları lazım. Geç bile kalındı. Bir Danışma Kurulu oluşturmaları, bunu bir an önce yapmaları lazım. Ortak akılla hareket edilmesi lazım. EXPO dediğimiz konu uluslararası bir mecra. İzmir için çok önemli bir konu. Bu süreç için biraz ağırdan gittiklerini düşünüyoruz. Ya da içerikten yürüyorlar. İBB EXPO alanı olarak planladıkları alanla ilgili hiçbir içeriği bizimle paylaşmadı. O yüzden yeşil alan olsun da ne olursa olsun gibi bir anlayışta ya da EXPO’da olsun da ne olursa olsun bir anlayışta değiliz. EXPO için içerik oluşturulurken Danışma Kurulu ile içerik oluşturulması gerekiyor. ‘Ben yaptım bunu değerlendir’ değil, bir arada yürümesi gerekiyor. Biz bunu ifade ettik. Süreci bekliyoruz ama biraz ağırdan alınıyor. Büyükşehir umarım bunu değerlendirebilir” dedi.