Balçova'da Öğrencilere İkinci Yurt

Üniversite yerleştirme sonuçları bu yıl da belli oldu. Öğrenciler kazandıkları okullara heyecan içinde kayıtlarını yapmaya başladı. Ama Türkiye’nin yıllardır devam eden barınma sorunu bu yılda çözülemedi.

Balçova'da Öğrencilere İkinci Yurt

Üniversite yerleştirme sonuçları bu yıl da belli oldu. Öğrenciler kazandıkları okullara heyecan içinde kayıtlarını yapmaya başladı. Ama Türkiye’nin yıllardır devam eden barınma sorunu bu yılda çözülemedi.

Balçova'da Öğrencilere İkinci Yurt
02 Eylül 2023 - 13:14

Çocukları üniversiteye yerleşen Aileler barınma sorununu kara kara düşünürken, İzmir’in en küçük belediyelerinden Balçova Belediyesi kıt bütçesiyle öğrencilerin barınma sorununu çözüyor. Geçtiğimiz yıllarda açılışını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı 384 kişilik kız öğrenci yurdu inşa eden Balçova Belediyesi şimdi de 155 kişilik kız öğrenci yurdu yapıyor. Yaklaşık 170 bin üniversite öğrencisinin eğitim gördüğü İzmir’de Kredi Yurtlar Müdürlüğüne ait 16 bin kişi kapasiteli yurt var. Özel yurtların da yaklaşık 20 bin öğrenci kapasitesi bulunuyor. Yani İzmir’de eğitim gören her 10 öğrenciden sadece 4 tanesinin yurt imkanı var.

Eğitim sistemindeki çarpıklığı ve yurtların yarattığı tehlikeyi yıllar öncesinden gördüklerini ifade eden Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, “Bir ülkenin kendi öğrencilerine yatacak yer sağlayamaması çok ciddi bir tehlikedir. Biz ilk yurdumuzu 15 Temmuz Hain Darbesinden önce açmıştık. O zaman yurdumuzu açarken çocuklarımızın tarikat yurtlarına mecbur bırakılmaması gerektiğinin altını da özellikle çizmiştik. Darbe girişiminden sonra da bu düşüncelerimizin ne kadar yerinde olduğunu acı bir tecrübe ile öğrendik. Şimdi de vatandaşlarımızı yutan bir ekonomik kriz var. Ailelerin bu ekonomik şartlar altında çocuklarını okutması çok zor. Anadolu’dan kıt imkanlarla çocuklarını İzmir’e veya diğer büyük şehirlere gönderen Aileler perişan halde. Şu anda sadece parası olanın iyi eğitim alacağı bir düzen var. Bu gidişle ülkemizin eğitim seviyesi her geçen gün düşmeye devam edecek” dedi.

Milli Eğitim sorununun bir bütün halinde Eşit ve Adaletli olarak her vatandaşa sunulması gerektiğini vurgulayan Başkan Fatma Çalkaya şöyle devam etti;
Biz çok küçük bütçelerimizle eğitim kurumlarının sorunlarını çözmek için çaba sarfediyoruz. Anadolu'dan gelen öğrenciler özellikle KYK yurtlarında kalan üniversite öğrencimize öğlen yemeği desteği veriyoruz. Geçen sene 400 öğrencinin öğlen yemek bedellerini karşıladık. Bunun yanında yine yurtlardan, üniversitelere gelip gitmek problem. Onların ulaşımlarına da destek veriyoruz. Geçen sene üniversiteyi kazanan öğrenciler için “ilk harçlığınız bizden” kampanyası başlattık ve üniversiteyi kazanan bütün öğrencilerimize cep harçlığı olsun diye belediye olarak biz destek olduk. Tabi bu sadece üniversiteyi kazanan öğrencilerle sınırlı kalmıyor. İlkokula başlayan öğrenci için de şu an kırtasiyesinden ayakkabısına, okul kıyafetlerine hepsinin fiyatları o kadar çok arttı ki, artık veliler bunları bile almakta zorlanıyorlar. Biz o konuda da destek oluyoruz. Birinci sınıfa başlayan öğrenciden lise sona kadar tüm öğrencilerimize ekonomik durumlarına bakarak, inceleyerek onlara da hem kıyafet hem de kırtasiye konusunda destek oluyoruz. Geçen sene destek olduğumuz öğrenci sayısı iki binleri bulmuştu. Tabii ki bu sene bu sayının çok daha artacağını düşünüyorum. Çünkü ekonomi gerçekten çok kötü ve veliler aileler çok zorlanıyor. Biz elimizden geldiği kadar tüm öğrencilere hem de velilerin yanında olmaya çalışıyoruz. Onlara destek olmaya çalışıyoruz. Çünkü her şeyin eğitimle değişeceğine inanıyoruz. Belediye olarak biz eğitime sonsuz destek veriyoruz. Yeter ki çocuklarımız okullardan, üniversitelerden mahrum kalmasınlar. Okusunlar. Bizler belediye olarak onların yanındayız.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum