Çimento Ücretlerine Ticaret Bakanlığı’ndan Müdahale Geldi!

İnşaat sektöründe geçtiğimiz yıla göre yüzde 100’ü aşan maliyetlerin meydana gelmesi Ticaret Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Ticaret Bakanlığı hedefine bu kez çimento ve klinker zamlarını aldı. İşte detaylar...

Çimento Ücretlerine Ticaret Bakanlığı’ndan Müdahale Geldi!

İnşaat sektöründe geçtiğimiz yıla göre yüzde 100’ü aşan maliyetlerin meydana gelmesi Ticaret Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Ticaret Bakanlığı hedefine bu kez çimento ve klinker zamlarını aldı. İşte detaylar...

Çimento Ücretlerine Ticaret Bakanlığı’ndan Müdahale Geldi!
15 Ocak 2023 - 13:09

2022 yılının sona erip, 2023 yılının başlamasıyla birlikte Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) da sektörel maliyetleri bir bir açıklamaya başladı. Bu açıklamalardan sonuncusu inşaat sektörüne ilişkindi. Ölçümlere göre geçtiğimiz yıldan yüzde 100’den fazla artış yaşayan inşaat sektörü maliyetleri arasında fiyatları her geçen artan çimento gibi temel ürünlere Ticaret Bakanlığı’ndan müdahale geldi.

Yeni yıla zamlı giren çimento ve klinker gibi inşaat malzemesi ürünleri, ilk aydan inşaat sektörünün maliyetini artırmaya başladı. Bu nedenle sektörde yaşanan sorunları gidermek adına tedbirleri artıran Ticaret Bakanlığı, gıda ve otomobil sektörünün ardından inşaat sektörünü de kıskacına aldı. Dış ticaret boyutuyla inşaat sektörünü izlemeye başlamış olan Ticaret Bakanlığı, yeni bir kar aldığını yaptığı yazılı basın açıklaması ile inşaat sektörüne bildirdi.

TİCARET BAKANLIĞI, ÇİMENTODA İHRACAT ÖNCELLİKLİ DEDİ

Artan maliyetlerin çıkardığı sıkıntılar hiç kuşkusuz ev sahibi olmak isteyen vatandaşları doğrudan, kiracıları ise dolaylı yoldan etkiledi. Pandemiden bu yana sürekli olarak yukarı yönlü bir ibrenin bulunduğu emlak sektöründeki sıkıntıların arttığı somut bir şekilde görülmesiyle birlikte Ticaret Bakanlığı olaya müdahale etti. İlk müdahale ise klinker ve çimento gibi temel inşaat ürünlerine geldi.

İnşaat sektöründeki sıkıntıları gidermek adına geçmişte önemli adımlar atmış olan Ticaret Bakanlığı, 4 Eylül 2021 tarihinde çimento ve klinker gibi ürünleri “İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesi” içerisine almıştı. Bu durumu hatırlatacak bir adım atan Ticaret Bakanlığı, bu mallarda yurt içi taleplerin karşılanmasının öncelikli olmasını yani ihracatın artırılmasını istedi.

TİCARET BAKANLIĞI, YOĞUN BİLDİRİMLERE KAYITSIZ KALMADI

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapmış olan Ticaret Bakanlığı, söz konusu ürünlere ilişkin son zamanlarda yoğun şikayetler aldığını bildirdi. Bu konuda sektördeki üretici firmaları uyaran Ticaret Bakanlığı, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Söz konusu ürünlerin yurt içi tedarikinde son dönemde sıkıntı yaşandığına dair Bakanlığımıza vaki yoğun bildirimler ile anılan ürünlerin bilhassa son 1-2 aydır yurt içi satış fiyatlarında Bakanlığımızca gözlemlenen artışlar nedeniyle, bu ürünlerin fiyat artışlarının önüne geçilebilmesi ve yurt içi tedarikinin rahatlatılmasına yönelik ihtiyaç duyulabilecek tedbirler Bakanlığımızca gecikmeksizin alınacaktır. Bu tedbirlerin piyasada yaratacağı, Bakanlığımızca beklenen olumlu etkilerin istenilen düzeyde olmaması halinde alınmış tedbirlere ilave başkaca önlemlerin alınmasından imtina edilmeyeceğinin de ilgili tarafların bilgisine sunulmasında fayda görülmektedir.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum