Emlak Piyasasında Durumlar Değişti!

Emlak piyasasında artan fiyatlara karşı yeni bir yönteme başvuran vatandaşlar, zincirleme denen bir metot ile ev alıp satmaya başladı. Bu metoda ilişkin açıklama yapan emlak uzmanları, bankalara çağrıda bulundu. İşte detaylar...

Emlak Piyasasında Durumlar Değişti!

Emlak piyasasında artan fiyatlara karşı yeni bir yönteme başvuran vatandaşlar, zincirleme denen bir metot ile ev alıp satmaya başladı. Bu metoda ilişkin açıklama yapan emlak uzmanları, bankalara çağrıda bulundu. İşte detaylar...

Emlak Piyasasında Durumlar Değişti!
24 Kasım 2022 - 15:23

Bir süredir yüksek fiyatların yanı sıra yüksek konut kredisi faizleri nedeniyle bankalardan uzak duran vatandaşlar Milliyet’ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre, yeni bir emlak alım yöntemi keşfetti. Sektörün zincirleme dediği bu yöntem kapsamında elindeki evi satan vatandaşlar, yaptığı nakdi birilimi de değerlendirerek yeni bir ev almaya başladı. Bu da emlak sektöründe pek çok sorunu beraberinde getirdi.

TÜİK verilerine göre, Türkiye’de konut satışları ekimde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,3 azalarak 102 bin 660’a kadar düştü. İpotekli konut satışları olarak bilinen banka kredili satışlar ekimde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 53 düşüş gösterirken; Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 13’e geriledi. Verilerin de gösterdiği üzere vatandaşlar kredi ile ev almaktan uzaklaştı. Sektörün üç ayrı temsilcisi ile görüşen Duygu Erdoğan ise, haberinde yeni yöntemin sektöre getirilerine yer verdi.


PİYASANIN UZMANLARI KONUŞTU: “YIL SONU ALIMLAR ARTACAK”
Emlak sektöründe yaşanmaya başlamış olan bu kısır döngü nedeniyle bankaların sistemlerinde değişikliğe gitmesinin şart olduğunu vurgulayan emlak piyasasının uzmanları ve sektör liderleri konuya ilişkin açıklamaları arka arkaya gerçekleştirdi. O isimlerden biri olan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Sühran Aras, bağlantılı işlemlerin arttığını şu ifadeler ile açıkladı:

“İstanbul Bağdat Caddesi’nde ortalama 3+1 bir daire minimum 15 milyon liraya satılıyor, 40 milyona kadar çıkan konutlar var. Ancak bankalar kredi konusunda çok büyük bir sınırlandırma uyguluyor. Kredi ile alım yok denecek kadar az. Alımların tamamına yakını nakit oluyor. Bu nakdi karşılamak için ise zincirleme bir işlem yapılıyor. Biz evini satıyoruz, sonra istediği evi alıyoruz. Belli bir lüks segmentte hareket devam ediyor. Yıl sonu olduğu için alımlar artacaktır.”

BDDK KARARI VE BANKA FAİZLERİ EMLAK SEKTÖRÜNÜ ETKİLEDİ
Değişen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) şartlarını hatırlatan sektör temsilcisi ise Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan oldu. Akdoğan açıklamalarında; “BDDK kararı krediye zaten bir sınır getiriyor ama bunun dışında da erişim zor. Yanı sıra konut fiyatları çok arttığı için nakit alım da güç. İpotekli satışlardaki azalma da bunu gösteriyor. Konut finansmanı açısından bir destek gerekiyor. Piyasada bir konut almak için elindeki konutu satıp üzerine ekleme yaparak yapılan alımlar öne çıkıyor. Bu açıdan da sadece yatırım için değil ihtiyaç için de açığın yüksek olduğu görülüyor” ifadelerini kullandı. Öte yandan bir açıklama da Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam’dan geldi.

Bir kredi düzenlemesine ihtiyaç duyulduğunun altını çizen açıklamalarda bulunan Başkan Akçam, “Bir özel banka kısa süre önce faiz indirip nakit sınırını da kaldırdı. Bu bize gelecek günler için umut veriyor. Krediye ulaşmak zor dolayısıyla eski evini satıp üzerine ya kredi ya da nakdi varsa ekleyip yeni eve geçenlerin sayısı yüksek” şeklinde ifadeler kullandı.




 

YORUMLAR

  • 0 Yorum