Kira beyannamesi için son tarih 31 Mart!

2023 yılı için elde edilen kira gelirinin beyannamesinin 31 Mart'a kadar verilmesi gerekiyor. Milyonlarca gayrimenkul sahibini yakından ilgilendiren kira beyanname verme süreci devam ederken Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Kira beyannamesi için son tarih 31 Mart!

2023 yılı için elde edilen kira gelirinin beyannamesinin 31 Mart'a kadar verilmesi gerekiyor. Milyonlarca gayrimenkul sahibini yakından ilgilendiren kira beyanname verme süreci devam ederken Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Kira beyannamesi için son tarih 31 Mart!
20 Mart 2024 - 14:56

Kira geliri elde eden mülk sahipleri her yıl Mart ayında Hazine ve Maliye Bakanlığı'na beyanname veriyor. Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi ise Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor.

Adına gayrimenkul olan ev sahiplerinin kiradaki evleri için Mart ayı sonuna kadar vergi dairelerine beyanname vermeleri gerektiğini hatırlatan Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, aksi takdirde ceza-i işlem uygulanacağını belirterek uyarıda bulundu.

Gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren kira beyannamesi ödeme dönemi başladı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bu yıl “kira bildiri formu” ile kiracıları da sürece dâhil etti. Kiracılar, eğer Dijital Vergi Dairesi'ne abonelerse kullanıcı bilgileri ve şifreleriyle sisteme giriş yaparak forma ulaşabiliyor. Bu yöntemle mülk sahiplerinin beyan ettiği kira gelirleriyle kiracıların beyanlarını karşılaştırılması hedefleniyor.

Uygulamayla düşük kira bedeli gösterenler, yanlış beyanda bulunanlar veya hiç beyanda bulunmayanlar ortaya çıkarılıyor.

"Kanunen bildirmeleri gerek"

Vatandaşların kira beyannamelerini kanunen bildirmesi gerektiğine dikkat çeken Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, “Vergi daireleri artık bu bildirimleri yapmayan birden fazla daire sahiplerinin tespitlerini yapıp mal sahiplerini değil de kiracılar da dâhil vergi dairelerini çağrılıp bilgi alıyorlar.” Dedi.

Beyannamenin verilmediğinin tespiti durumunda ceza uygulaması ile karşı karşıya kalınacağını belirten Çeker, ev sahiplerine çağrıda bulundu.  Vergi beyannamesi için yasal sürecin 31 Mart tarihinde son bulacağını söyleyen Çeker, Kira kontratı ile fotokopisinin yanı sıra konutun tapu belgelerinin de vergi dairesine müracaat sırasında yanında bulundurulması gerektiğini aktardı.

Konut sahibinin beyan etmemesi ya da eksik beyanda bulunulması halinde  cezai işlem uygulanacağını vurgulayan Çeker,ayrıca çok ciddi bir takip yapıldığını da ifade etti.

" Bazı vatandaşlar uyanıklık yapmaya çalışıyor"

Bazı ev sahiplerinin fazla vergi çıkmasın diye çift kontrat gibi bir duruma tenezzül edip düşük göstermeye çalıştıklarını söyleyen Çeker, “Bilindiği üzere Maliye Bakanlığı yeni bir çalışma başlattı. Adına gayrimenkul olan ev sahiplerinin kirada olan evleri için kira beyannamelerinin 1 Mart itibariyle vergi dairelerine vermeleri gerekiyor. Mart ayı sonuna kadar vergi dairelerine veya bağlı oldukları mal müdürlüklerine kira beyannamelerini vermeleri önem arz etmektedir. Aksi takdirde ceza-i işlem ile karşılaşmaları oldukça yüksektir. Vatandaşlarımıza önerimiz bir an önce kira beyannamelerinin vergi dairelerine vermeleri gerekmektedir. Bazı vatandaşlar fazla vergi çıkmasın diye çift kontrat gibi bir duruma tenezzül edip düşük göstermeye çalışıyor ama bu tespit edilirse çok ciddi cezalarla karşı karşıya kalabilirler” ifadelerine yer verdi.

Şehit aileleri, bir dairesi bulunan emekliler ve ev kadınlarının bu ödemelerden muaf tutulduğunu söyleyen Çeker, ev sahiplerinin kira beyannamelerini 31 Mart tarihine kadar vergi dairelerine teslim etmeleri gerektiğini aktardı.  

YORUMLAR

  • 0 Yorum