Kiralama sektöründe yeni dönem: Apartmanlarda turizm amaçlı kiralama zorlaşıyor

2024 yaz sezonu, konut kiralama kurallarında önemli bir değişiklikle geldi. Artık, apartman ve sitelerde bulunan daireleri turizm amaçlı kiralamak isteyenler, binadaki tüm kat maliklerinden yazılı onay almak zorunda. İşte haberin detayları..

Kiralama sektöründe yeni dönem: Apartmanlarda turizm amaçlı kiralama zorlaşıyor

2024 yaz sezonu, konut kiralama kurallarında önemli bir değişiklikle geldi. Artık, apartman ve sitelerde bulunan daireleri turizm amaçlı kiralamak isteyenler, binadaki tüm kat maliklerinden yazılı onay almak zorunda. İşte haberin detayları..

Kiralama sektöründe yeni dönem: Apartmanlarda turizm amaçlı kiralama zorlaşıyor
18 Nisan 2024 - 14:32

2024 yaz sezonu, konut kiralama kurallarında yapılan değişiklikle birlikte yeni bir döneme girdi.

"Airbnb" düzenlemesi olarak bilinen "Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesini Amaçlayan Yönetmelik"te yapılan değişiklik, konut kiralama sektöründe yeni bir döneme işaret ediyor. Bu düzenlemeye göre, bir konutun yazlık olarak kiralanabilmesi için apartman veya site sakinlerinin onayı şart koşuluyor. Bu durum, çok sayıda konutun bulunduğu alanlar yerine müstakil konutların tercih edilmesine neden oluyor.

Yaz sezonu yaklaşırken, konut kiralama ilanları da yoğunlaşmaya başladı. Bu ilanlarda dikkat çeken bir nokta ise, müstakil konutların öne çıkması. Yeni "Airbnb" düzenlemesi, apartman ve sitelerde kiralama prosedürlerini zorlaştırarak, tatilcileri müstakil konutlara yöneltiyor.

100 günü aşan konut kiralamaları, "Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesini Amaçlayan Yönetmelik" kapsamında değerlendirilmiyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, turist verileri ile konaklama doğru bilgiye ulaşmak için tüm dünyada olduğu gibi bu sürecin yasal zemine kavuşacağını açıklamış, yönetmelik aralık ayı sonunda hayata geçirilmişti.

KAT MALİKLERİNİN ONAYI GEREKİYOR

Söz konusu "Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesini Amaçlayan Yönetmelik"e göre, bir konutta turizm amaçlı kiralama faaliyeti yürütülmesi için bazı şartlar yerine getirilmesi gerekiyor. Bu şartlardan biri de, binada yer alan konut nitelikli tüm bağımsız bölümlerin kat malikleri tarafından oy birliği ile alınan kararın noter onaylı örneği isteniyor. Eğer izin başvurusunu konut işletmesi ya da seyahat acentesi yapıyorsa kiraya verenin onayı ile yönetim işletmesinin de onayını gösteren belge talep ediliyor.

Aynı binada aynı kiraya veren adına izin belgesi talep edilen konut sayısının 5'i geçmesi durumunda ise iş yeri açma ve çalışma ruhsatı isteniyor.

BAKANLIK YOĞUN TAKİP SÜRECİ BAŞLATTI

Yaz sezonu yaklaşırken, Kültür ve Turizm Bakanlığı, "Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesini Amaçlayan Yönetmelik" kapsamında izinsiz işlemlerle ilgili yoğun bir takip sürecini başlattı. Bu kapsamda, özellikle ilan siteleri mercek altına alınıyor ve izinsiz kiralama yapanlara karşı yasal işlemler başlatılıyor.
 

100 GÜNÜN ÜZERİNDEKİ KİRALAMALAR TURİZM DIŞINDA KALIYOR

Bir konutun turizm amaçlı kiralanabilmesi için turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce izin belgesi alınması zorunludur. Bu izin belgesi, kiralama süresi 100 günden az olan konutlar için geçerlidir. Ancak, 100 günün üzerindeki kiralamalar ‘emlak/konut kiralamanın' konusu olarak turizm dışında kalıyor. Buna göre, sistem dışında kalmak isteyenler yıllık ve sezonu uzatarak kiralama yapan aracılardan da faydalanmak istiyor.

İZİNSİZ KİRALAMA FAALİYETLERİNE CEZA

İzinsiz kiralama faaliyetine ilk tespitte 100 bin lira ceza ve 15 gün içinde izin belgesi alma süresi veriliyor. 15 günde izin belgesi almadan faaliyete devam edene bu sefer 500 bin lira idari para cezası uygulanıp tekrar 15 gün süre tanınıyor. Bir izin belgesi olandan kiralama yapıp üçüncü kişilere kiralayanlara; mesken olarak kiraladığı konutu yazlık olarak kiralayana; izin belgesi olmayan konutların kiralanmasına aracılık edenlere her bir sözleşme için 100 bin lira ceza uygulanıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum