Tisan Yarımadası’nda imar planı çıkmadan konut reklamı başladı

Mersin Tisan Yarımadası, belediyedeki meclis çoğunluğu ile yapılaşmaya açıldı. Yarımadadan geniş bir arazi alan Faras Akdeniz Konut Yapı kooperatifi, izin çıkmadan konut satışı reklamlarına başladı.

Tisan Yarımadası’nda imar planı çıkmadan konut reklamı başladı

Mersin Tisan Yarımadası, belediyedeki meclis çoğunluğu ile yapılaşmaya açıldı. Yarımadadan geniş bir arazi alan Faras Akdeniz Konut Yapı kooperatifi, izin çıkmadan konut satışı reklamlarına başladı.

Tisan Yarımadası’nda imar planı çıkmadan konut reklamı başladı
28 Eylül 2022 - 13:11

Mersin’de Tisan Yarımadası’nı yapılaşmaya açmayı öngören proje, CHP’li Mersin Büyükşehir Belediyesi meclisinde çoğunluğu elinde bulunduran AK Parti ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla ağustos ayında meclisten geçti.

Ancak Büyükşehir meclisinde karar henüz görüşülürken, imar projesi için yetkilendirilen şirketin reklamları, sosyal medya ve televizyonlarda yayınlanmaya başladı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız, henüz meclis onayı ortada yokken firmanın reklamlarının dolaşıma girmesini ‘kendileriyle dalga geçildiği’ şeklinde yorumladı.

Faras İnşaat'ın Tisan için verdiği reklam

‘İMAR ÇALIŞMASI BİTMEDEN İNŞAAT İŞİ BAŞLADI’

Belediye meclisinde söz konusu tartışmalar sürerken S. S. Faras Akdeniz Konut Yapı Kooperatifi’nin meclis kararından önce, temmuz ayında konut reklamı yaptığı ortaya çıktı. Tisan’daki son gelişmelerle ilgili Mersin Belediye Meclis Üyesi Abdurrahman Yıldız, yaşananların memleketin hukuk ve karar alma süreçlerinin geldiği noktaya dair önemli ipuçları verdiğini söyledi.

Yıldız, meclisteki tartışmaların özünde ‘imar çalışmaları tamamlanmadan inşaatın başlatılması’ olduğunu ifade etti: “Taşucu sınırlarında kalan Tisan, uzun yıllardır sadece iki katlı binalara izin verilen bir sayfiye yeriydi ve nüfusu azdı. Son bir yıldır ise burada imar çalışmaları yapıldı. Ancak imar çalışması bitirilmeden inşaat işleri yapılmaya başlandı. Bizim itirazımız ve meclisteki tartışmaların özünde bu vardı.”

‘ÖNCELİKLE KENTİN PLANLANMASI GEREKİR’

Kentin planlanması hususunda önemli eksikler olduğunu dile getiren Yıldız, “Öncelikle somut planların, yüz binlik planının olması gerekiyor. Bunu zaten Çevre Bakanlığı yapar. Bu, ‘çevre düzeni planı’ dedikleri şeydir. Bu planda konutların nereye geleceği, ne kadar yoğunlukla yapılacağı gibi şeyler tespit edilir. Binlik planları da ilçe belediyeleri yapar. Bunun içerisinde de kat yükseklikleri ve uygulamaların nasıl yapılacağına ilişkin detaylar yer alır” diye konuştu.

‘BELEDİYE İŞİN İÇİNDEN ÇIKAMIYOR’

“Beş binlik planlar bugüne kadar hiç yapılmamış. Mersin sahilinin temel problemlerinden bir tanesi, bugüne kadar köy belediyeleri tarafından imara açılmış olmasıdır” diyen Yıldız, CHP’li Mersin Belediyesi’nin işin içinden çıkamadığını söyledi.

Yıldız, “Sayfiye köylerinin tamamının bu hale gelmesinin nedeni, Mezitli, Davultepe, Tece, Kargıpınarı, Kızkalesi, Ayaş, Susanoğlu gibi köy belediyelerinin imar yetkisine sahip olmaları. Temel sıkıntı, köy belediyelerinden kaynaklanıyor. Plajın dibine 15 katlı apartman hatta site yapılmış” dedi.

‘BEŞ BİNLİK PLAN OLMADAN YAPILAMAZ’

Yıldız, beş binlik planlar olmadan Tisan’da da böyle bir çalışmanın yapılamayacağını vurguladı: “Köy belediyesi zamanında buraya iki katlı sayfiye yerleri şeklinde bir planlama yapılmış. Şimdi ise Silifke Belediyesi tarafından beş binlik planlar olmadan binlik planlar getirilerek ‘beş katlı otellere izin vereceğim, şuraları da imara açıyorum’ denildi. Biz ‘beş binlik plan olmadan bu yapılamaz’ dedik. Beş binlik plan yapılmalı ki neyi nereye yapacağınızı, sahilden ne kadar çekme yapacağınızı bilesiniz.”

‘MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DAVA AÇABİLİR’

Mersin Büyükşehir Belediyesi ile çeşitli meslek örgütlerinin karar hakkında davacı olacağını vurgulayan Yıldız, “Buranın saçma bir imar planıyla konuta açılması oldukça kötü. Çevre örgütleri ve belediye konuyu mahkemeye taşıyabilir. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde plan tartışmaları yaparken fark ettik ki, televizyonda ilgili yerlerin reklamları dönmeye başlamış. Bu durum, bizimle dalga geçmek gibi” ifadelerini kullandı.

‘ORGANİZE BİR KAÇAK YAPI DURUMUYLA KARŞI KARŞIYAYIZ’

Yetkili şirket Faras İnşaat hakkında da konuşan Yıldız şöyle devam etti: “160 dönümlük bir araziyi almışlar. Bunlar hiçbir kesinti yapmadan ve kurala uymadan orayı projelendirmişler. 5 katlı oteller var. Oysa ki, orasının kat yüksekliği ikidir. Pay uydurmuşlar, dubleks dedikleri de tripleks aslında.”

“Organize ve büyük bir kaçak yapılanmayla karşı karşıyayız” diyen Yıldız, “Biz bunu temmuz ayında görüşüyorduk. Topraklar ağustos ayında el değiştirdi. Çok acayip ve çirkin bir durum. Meclis görüşmeleri devam ederken reklamlar dönmeye başlamış. Meclis kararı bile belli değilken oluyor bu” diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum