Trabzon konut piyasasında zirveye oynuyor! Artış %200'ün üstünde

Trabzon’da kiralık konutların en pahalı olduğu 2., satılık konutların en pahalı olduğu 5. il oldu.

Trabzon konut piyasasında zirveye oynuyor! Artış %200'ün üstünde

Trabzon’da kiralık konutların en pahalı olduğu 2., satılık konutların en pahalı olduğu 5. il oldu.

Trabzon konut piyasasında zirveye oynuyor! Artış %200'ün üstünde
27 Mart 2023 - 15:49

Trabzon’da konut piyasası adeta uçuşa geçti. Hem kiralık hem de satılık konutlar cep yakıyor. Bahçeşehir Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Merkezinin (BETAM) araştırma raporuna göre Trabzon, yıllık cari kira artışında Denizli’den sonra ikinci sırada yer alıyor. Trabzon’da kira artış oranı %240.9’u bulurken, satılık konut piyasasında da durum vahim. Şubat 2022’de 4833 TL olan metrekare fiyatı Şubat 2023’te 11813 TL’ye yükseldi. Satılık konutta da Trabzon Türkiye’nin en pahalı 5. şehri oldu.

MALİYET ARTIŞI KONUT FİYATLARINDA ETKİLİ

Trabzon İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Tiryaki, Trabzon’da konut üretimi sürse de maliyet artışının konut fiyatlarına yansıdığını kaydetti.  Başkan Tiryaki, “Şehirde konut üretiliyor. Maliyet artışının yüksek oluşu konut fiyatlarına da yansıyor. Geçen seneki fiyatlar ile bu fiyatlar arasında iki kat fark var. Trabzon’da geçen sene betonu 650-700 liradan alıyorduk, şu anda 1700 lira. Demir fiyatında da artış var. Hepsinde böyle bir artış olduğu için fiyat artışları çok anormal değil.” dedi.

 

Trabzon’da konut fiyatları adeta uçuşa geçti. Hem kiralık hem de satılık konutlar cep yakıyor. Bahçeşehir Üniversitesi Toplumsal Araştırmalar Merkezinin (BETAM) araştırma raporuna göre Trabzon, yıllık cari kira artışında Denizli’den sonra ikinci sırada yer alıyor. Şubat ayında yıllık ortalama kira artışı ülke genelinde yüzde 188,5 olurken büyükşehirlerdeki cari kira artış hızları farklılık gösterdi.

 

TRABZON, ANTALYA MERSİN VE KOCAELİ GİBİ İLERİN ÖNÜNE GEÇTİ

Kiralık konutlarda en yüksek fiyat artışı görülen iller yüzde 240,9 ile Denizli ve Trabzon oldu. Denizli ve Trabzon’u, Antalya, Mersin, Kocaeli, Van, Gaziantep, Erzurum, Diyarbakır ve Kahramanmaraş takip etti.

 

TRABZON SATILIK KONUT PAHALILIĞINDA DA 5. SIRADA

Trabzon sadece kiralık konutlardaki pahalılıkla değil satılık konutlardaki pahalılıkla da dikkati çekti.  Şubat 2022’de 4833 TL olan metrekare fiyatı Şubat 2023’te 11813 TL’ye yükseldi.  Trabzon, satılık konutta da Türkiye’nin en pahalı 5. şehri oldu.  İlk Sırada yer alan il Kocaeli olurken, Kocaeli’ni, Van, Mersin ve Antalya takip etti. Trabzon ise Antalya’nın ardından 5. Sırada yer aldı. Trabzon’da Şubat 2022’de 4833 TL olan metrekare fiyatı Şubat 2023’te 11813 TL’ye yükseldi.  Satılık fiyat değişimi yüzde 144,4 olarak dikkat çekti.

 

İNŞAAT MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ FİYATLARA YANSIYOR

Trabzon İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Tiryaki, Trabzon’da konut üretimi sürse de inşaat maliyetlerindeki artışının konut fiyatlarına yansıdığını kaydetti. Başkan Tiryaki, “İmar planından dolayı bekleyen yerler var ama şehirde konut da üretiliyor. Maliyet artışının yüksek oluşu konut fiyatlarına da yansıyor. Geçen seneki fiyatlar ile bu fiyatlar arasında iki kat fark var. Trabzon’da geçen sene betonu 650-700 liradan alıyorduk, şu anda 1700 lira. Demir fiyatında da artış var. Hepsinde böyle bir artış olduğu için fiyat artışları çok anormal değil. Enflasyonist bir ortamda yaşıyoruz. Trabzon’da beton diğer illere göre çok daha pahalı. Samsun’da beton fiyatı Trabzon’a göre yüzde 20 daha küçük. Samsun’da beton 1300 civarında. Trabzon genel olarak hayat pahalılığı en fazla olan şehirlerden biri. Aradaki farkın neden kaynaklandığını sorduğumuzda, ‘Maliyetlerimiz yüksek.’ diyorlar. Trabzon pahalı bir şehir.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum