Fahiş aidatlara karşı düzenleme geliyor
Site ve apartmanlardaki fahiş aidatlara düzenleme geliyor. Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, tüketicileri uyardı. Gündüz, site yöneticilerinin fırsatçılık yapmasına göz yumulmamasını ve vatandaşın haklarını bilmesi gerektiğini söyledi
Yayınlanma :
23.08.2023 14:14
Güncelleme :
23.08.2023 14:14
‘YÖNETİM PLANINI MUTLAKA OKUYUN’
Kiracıların ya da ev sahiplerinin site yönetim planını muhakkak okuması gerektiğini vurgulayan Gündüz, “Apartman ve sitede yöneticinin görevleri o sitenin temel anayasası niteliğindedir. Yönetim planları İlçe Tapu Müdürlüklerinde bulunur. Yönetim planı yoksa yönetimde kat mülkiyeti kanunla bakmakla sorunları çözebilirsiniz. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 38’nci maddesine göre yönetici kat maliklerine karşı aynı bir vekil gibi sorumludur” diye konuştu.
‘10 YIL YÖNETİCİ ATAMA HAKLARI YOK’
Apartman ve site aidatlarının kira bedellerinin yüzde 20'sini geçemeyeceğini söyleyen Gündüz, “Şu anda neredeyse aidatlar kiralarla yarışmaktadır. Hatta kurnaz müteahhit firmalar kendilerine ait yönetim şirketleri kurarak yaptıkları projelerde sitelere 10 yıllığına kendi sahip oldukları şirketi yönetici olarak atıyorlar. Kat maliklerinin site aidatlarına yapacakları itirazlar için mahkemeye başvurmaları gerekir. Ancak dava süreci uzun sürdüğü için can sıkıcıdır. Yönetim şirketi tarafından yönetilen sitelerde artık kat maliklerinin şikâyetlerinin mahkemeye değil Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Konut Politikaları ve Tesis Yönetimi Hizmetleri Müdürlüğü'ne yapacaklardır. Müteahhit firmaların geçici yöneticilik hakları vardır. Yönetim firması 10 yıl süresince ‘burayı ben yöneteceğim’ diye bir madde koyamaz ve bu hukuksuzdur. Örneğin Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ben görev süremi 5 yıl değil 10 yıl yapıyorum diyemez. Yöneticilik 10 yıl süreyle değil kanununda belirtilen her iki yılda bir düzenli bir şekilde yapılır. Şirketler kat maliklerinden 10 yıllık yönetim içinde taahhüt alamazlar bu 6502 tüketici yasasına göre sözleşmelerden doğan haksız şartlara girmektedir. Bu sözleşmelerin hukukta karşılığı yoktur. Haksız yüksek ayda ve yönetimsel hatalardan doğacak zararlardan evlerini satamayan veya kiraya veremeyen kat malikleri, yönetimleri Tüketici Mahkemesi’ne dava açabilirler. Doğacak zararlardan site yönetimi sorumludur” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: