Finansal İstikrar Komitesi’nin "ilk kez konut alacaklar için konut kredilerindeki sınırlamaları ele aldığını" duyurması, kredilerde düşüş beklentisi yarattı. Çalışmayla ilk evini alacaklara kredi musluklarının açılması ve daha düşük faiz oranı sunulması bekleniyor. Bu beklenti bile ilan fiyatlarında hemen yukarı yönlü hareket başlattı!
2025 yılında yüksek faizler ve kredi kısıtlamalarına rağmen konut satışında yaklaşık 1.7 milyon adetle tarihi bir rekor kırıldı. Konut satışlarını bu zirveye peşin alımlar taşıdı. Geçen yıl yalnızca 236 bin 668 konut için kredi kullanıldı. Toplam konut satışları içinde kredili satışların payı yüzde 14 oldu. Yani her 100 konuttan yalnızca 14’ü için kredi kullanıldı. Kredi kullanımının bu seviyeye inmesinde yıl genelinde yüzde 3’leri bulan kredi faizlerinin yanı sıra ikinci evini alacaklara yönelik kredi sınırlaması etkili oldu.
Güncel duruma bakacak olursak, ilk kez ev alacaklar, evin değerine ve enerji sınıfına göre değişmekle birlikte yüzde 90’a kadar kredi kullanabiliyor. Kredi oranı evin değeri, enerji sınıfı ve ilk ya da ikinci el olmasına göre değişiyor. Kısıtlama, ikinci ev için başlıyor. BDDK’nın Ağustos 2023’te yaptığı düzenlemeye göre, ikinci evini alacaklara en fazla yüzde 22.5 oranında kredi çıkıyor. Evin değeri, enerji sınıfı ve ilk ya da ikinci el olmasına göre kredi oranı yüzde 12.5’e kadar düşebiliyor.
DÜZENLEME BEKLENİYOR
Bu kısıtlama ikinci evini alacaklara kredi kapılarını kapatırken, ilk evini alacaklar da yüksek kredi faizleri nedeniyle zorlanıyor. Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında toplanan Finansal İstikrar Komitesi, “ilk kez konut alacaklar için konut kredilerindeki sınırlamaları ele aldığını” duyurdu. Çalışmanın ‘bankaların kullandırdığı krediler üzerinden belirlenen risk ağırlığının, ilk evini alanlar için düşürülmesi’ şeklinde olması bekleniyor. Böylece bankalar kredi musluğunu açabilecek.
HEMEN HAREKETE GEÇTİLER
İlk evini alacaklara yönelik kredi kolaylığı beklentisi, fırsatçıları da vakit kaybetmeden harekete geçirdi. 21 Ocak’taki açıklamanın ardından ilan platformlarında yer alan bazı konutlarda fiyat hareketlerinin başladığı görüldü. Örneğin İstanbul Avcılar’da 7.4 milyon liradan satılan 3+1 dairenin fiyatı 25 Ocak’ta 7 milyon 650 bin liraya yükseltildi. İstanbul Bahçelievler’de yer alan 3+1 dairenin fiyatı 14.3 milyondan 24 Ocak’ta 15 milyona yükseltildi. Sosyal medyada da benzer şikayetler yer alıyor. Ayrıca çoğu ilan yayından kaldırılarak yeni fiyatlarıyla yeniden yayınlanıyor.
CEZASI VAR
Ticaret Bakanlığı, internet ortamında verilen taşınmaz ilanlarında genel ekonomik verilerle uyumlu olmayan ve haklı bir gerekçeye dayanmayan fiyat artışı yapılmasını yasaklamıştı. Yapılan sıkı denetimler sonucunda bu tür faaliyet gösterenlere ceza kesiliyor. Para cezası 100 bin liraya kadar çıkıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: