İzmir için hazırlanan “Deprem senaryosu” kıyamet senaryosu gibi!

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen depreminin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İzmir için hazırlanan 7.0’lık kıyamet senaryosu gibi deprem senaryosu bir kez daha gündeme geldi.

İzmir için hazırlanan “Deprem senaryosu” kıyamet senaryosu gibi!

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen depreminin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İzmir için hazırlanan 7.0’lık kıyamet senaryosu gibi deprem senaryosu bir kez daha gündeme geldi.

İzmir için hazırlanan “Deprem senaryosu” kıyamet senaryosu gibi!
14 Şubat 2023 - 09:00

Batuhan KAYA -İNŞAATIN NABZI- Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde yaşanan 7.7 ve 7.6’lık depremlerden sonra deprem bölgesindeki şehirlerin durumu tekrar gözden geçiriliyor. Bu doğrultuda 2018 yılında İzmir için hazırlanan ve kıyamet senaryosunu andıran deprem senaryosu tekrar gündeme geldi.
Olası bir İzmir merkezli deprem sonrasında oluşabilecek durumu öngörmek adına hazırlanan deprem senaryosu, İzmir’de gerçekleşecek 7.0 şiddetinde bir deprem sonrasında kıyametin yaşanacağını düşündürdü.
Bakanlığın hazırladığı senaryoya göre AFAD alınan ilk bilgiler ışığında tüm hizmet gruplarının Seviye 4’ten afete müdahale çalışmalarına başlaması çağrısı yapıyor ve uluslararası yardım çağrısında bulunup, arama kurtarma başta olmak üzere her türlü yardım talebinde bulunuyor,
 
Konak, Alsancak, Bayraklı İskeleleri hasarlı, limanlara yanaşılamıyor!
Konak, Alsancak ve Bayraklı iskelelerinde zemin sıvılaşması, zemin oturması ve yayılması nedeniyle hasar oluşan senaryoda limanlara yolcu gemileri yanaşamıyor, yine hasar ve yoğunluk kaynaklı olarak sabit ve mobil ses, data ve sms hizmetleri kullanılamaz hale geliyor. Senaryonun ilgili kısmında bu durumlar şöyle ifade edildi:
  “ 7,0 şiddetindeki bir depremden sonra İzmir Adnan Menderes Havaalanı hafif derecede yapısal hasar görmüştür. Konak, Alsancak ve Bayraklı İskeleleri deprem sonrası oluşan zemin sıvılaşması, zemin oturması ve yayılması nedeniyle çeşitli derecede hasar görmüş, yolcu gemileri bu limanlara yanaşamamaktadır. İldeki Bayraklı, Bornova, Buca, Karşıyaka, Karabağlar ve Konak ilçelerinde baz istasyonlarının bir kısmı hasar görmüş olup, kullanıcılar Bornova, Buca, Karşıyaka, Karabağlar ve Konak ilçelerinde bazı bölgelerde sabit ve mobil ses, data, SMS hizmetlerini aşırı trafik yoğunluğundan veya sistem kesintilerinden dolayı alamamaktadır.”
İçme suyu temin edilemiyor!
Senaryoya göre şehrin içme suyunun karşılandığı Barajdaki kaynağın kesilmesi ve Balçova Cengiz Saran Barajında oluşan hasar ve derin kuyunun göçmesi sonucu şehre içme suyu temin edilemez noktaya geliniyor. Şehrin su boru ve atık su hattı zarar gördüğü için Bornova İlçesine bağlı Erzene, Doğanlar, Mevlana ve Naldöken Mahalleleri, Buca İlçesine bağlı Menderes ve Mustafa Kemal Mahalleleri, Karabağlı İlçesine bağlı Basın Sitesi ve Bozyaka mahallelerinde şehir suyu kesik ve yine bu mahallelerde atık sular ise kontrolsüzce ortama karışıyor.
Ulaşım duruyor, emniyet güçleri işlevsiz kalıyor!
Senaryoya göre il genelinde elektrik kesintisi yaşandığından hastaneler, içme suyu, atık su toplama sistemleri, haberleşme iletişim hatları, ulaşım sistemleri (Liman-İZBAN-Metro), trafik sinyalizasyon sistemleri ve jeneratörü olmayan -öncelikle Emniyet güçleri olmak üzere- kurumlar işlevsiz kalıyor. Yine şehrin Bornova, Karabağlar, Buca ve Konak ilçelerinde doğalgaz borularında kırıklar oluştuğu ve bu sebeple doğalgaz sızıntısı olduğu haberi alınıyor. Şehre yaklaşık 15 km. uzaklıkta yer alan Çiğli Organize Sanayi Bölgesi de ciddi hasar görüyor bazı fabrikalar yıkılıyor.
 
 
Birçok ilçede yıkık konutlar, salgın hastalıklar ve yağma
Senaryoya göre depremden 6 saat sonra Bayraklı, Bornova, Buca, Karşıyaka, Karabağlar ve Konak ilçelerinde yıkık pek çok konutun olduğu bilgisi alınıyor, Kemalpaşa İlçesindeki Hürriyet ve 85. Yıl Cumhuriyet Mahallelerinde de hasarlı ve yıkılmış bina bildirimleri yapılıyor.
Tarım alanlarını sulama amaçlı yapılmış Kemalpaşa Yukarıkızılca Göleti’nin deprem sırasında hasar gördüğü ve gölet suyunun acilen tahliye edilmesi gereken senaryoda, sulama kanallarından taşan sular yaklaşık 25 km2lik tarım alanlarında, seralarda ve bazı konutlarda su baskınına sebep oluyor. Su baskınında telef olan hayvanlar nedeniyle salgın hastalık riski olabileceği bildiriliyor.
Afetin gerçekleşmesinden 1 gün sonra şehrin farklı yerlerinde az ve orta düzeyde hasar görmüş Bayraklı Ege Perla, Bornova-Point Bornova, Gaziemir OPTİMUM Outlet, Karşıyaka-Mavibahçe ve Karabağlar İzmir Park alışveriş merkezlerinin yönetimleri 112’yi arayarak yağmaya karşı güvenlik önlemi talep ediyor.
 
34 bin 249 can kaybı, 64 bin 233 ağır yaralı, 107 bin 944 yıkık bina!
Bakanlığın hazırladığı senaryoya göre İzmir, Manisa ve Aydın illerinin etkilendiği depremde can kaybı 34 bin 249, 64 bin 233 ağır yaralı, 107 bin 944 yıkık bina ile senaryo sonlanıyor. İzmir İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar bu senaryo için “Ben o senaryodaki sayıyı konuşmak bile istemiyorum, çok ciddi sayıda can kaybı olacağı ve bina yıkılacağı görülüyor” dedi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum