Konut yatırımında 'riskli yapı' dönemi

Artan konut fiyatları yatırımcıları riskli yapılara yönlendirdi

Konut yatırımında 'riskli yapı' dönemi

Artan konut fiyatları yatırımcıları riskli yapılara yönlendirdi

Konut yatırımında 'riskli yapı' dönemi
10 Temmuz 2022 - 13:01

Artan maliyetler ve yüksek taleple fırlayan yeni konut fiyatları, yatırım için konut alacakları riskli yapılara yöneltti. Müteahhitle anlaşma yapılmış ya da kentsel dönüşüme girmesi beklenen 30-40 yaş arasında satışa sunulan yüzlerce konut ilan sitelerinde satışta. Yatırımcılar, bu evleri satın alarak kentsel dönüşüm sonrasında yeni bir konuta sahip olarak kâr etmeyi hedefliyor.

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre ilan siteleri ve emlak ofislerindeki bu tip evler için "büyük fırsat" ifadesi kullanılıyor. İstanbul'daki ilanlar 500-600 bin liradan başlıyor, lokasyona ve evin büyüklüğüne göre 7-8 milyona kadar çıkıyor. Örneğin, İstanbul Beşiktaş'ta dönüşüm kararı alınmış 3+1 ev için 4 milyon 250 bin lira istenirken, dönüşüm sonrasında fiyatın 9-10 milyon liraya çıkacağı iddia ediliyor. Yapım maliyetinin de 800 bin lira olacağı ekleniyor.

İstanbul Güngören'de ‘kentsel dönüşüm kapıda’ denilerek pazarlanan 2+1 daire için 1 milyon 450 bin lira istenirken, bölgede tamamlanan projelerde yeni evlerin 3.5-4 milyon liradan satışta olduğu belirtiliyor.

"İyi bir araştırma şart"
Dönüşüme girecek konutların yatırım aracı olabileceğini belirten Avukat Hikmet Güngör, bu süreçte imar durumu, müteahhit firmaya ödenecek yapım bedeli ve konut için yapılacak sözleşmeye dikkat edilmesi gerektiğini belirterek şu uyarılarda bulundu:

"Ancak satıcının söylediklerine güvenip alım yapmak büyük risk. Böyle bir konut alınacaksa iyi bir araştırma şart. Önce satın alınacak taşınmazın resmi imar durumunu öğrenmeleri gerekiyor. Yani bina yıkılıp yapıldığında ne gibi haklara sahip olunacak bilinmeli. Buna göre müteahhit firma ile anlaşma yapıldığında ek bir ödeme çıkıp çıkmayacağı anlaşılır. Söz gelimi 5 katlı bina yıkılıp yeniden 5 katlı olacaksa, müteahhit payına düşen konut yok demektir. Bu durumda firmaya bir yapım maliyeti ödenecek. Yani evi aldığınız bedelin dışında bir ev parası daha ödemek zorunda kalabilirsiniz. İmar durumu her parselde farklı olabilir. Bu nedenle aynı bölgede yapılan bir yapının emsal gösterilmesi dikkate alınmamalı. Alacağınız evin SİT alanında ya da tarihi esere komşu olması da kritik. Çünkü bu durum süreci ciddi manada uzatıyor. Bir de çok kalabalık site ya da binalar zorluk yaratabilir. Fazla hak sahibi olduğu için anlaşmaya varmak zorlaşabilir. Dönüşümün yapılması için 3’te 2 çoğunluk sağlanması gerekliliği unutulmamalı."

Güngör, söz konusu konutları yapacak olan müteahhit firmasının da iyi seçilmesi gerektiğini belirtti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum