Tapu işlemlerinde hangi masraflar çıkıyor?

Tapuda devir işlemleri esnasında tapu ve kadastroda satıcı ve alıcın için çeşitli masraflar bulunuyor. Peki, tapu işlemleri esnasında hangi masraflar isteniyor? İşte detaylar...

Tapu işlemlerinde hangi masraflar çıkıyor?

Tapuda devir işlemleri esnasında tapu ve kadastroda satıcı ve alıcın için çeşitli masraflar bulunuyor. Peki, tapu işlemleri esnasında hangi masraflar isteniyor? İşte detaylar...

Tapu işlemlerinde hangi masraflar çıkıyor?
18 Ekim 2021 - 12:02

Türkiye'de tapu işlemlerin pek çok Avrupa ülkesinin aksine noter değil Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nde gerçekleşiyor. Timetürk'te yer alan habere göre; internetten tapu işlemleri yapılamıyor. Devir işlemleri esnasında tapu ve kadastroda satıcı ve alıcının olması yasal bir zorunluluk. Tapu devir sürecinde bazı masraflar da bulunuyor. 

Konut Sigortası Masrafı: Gayrimenkulün niteliği ve ebadına göre konut sigortası masrafı farklı oluyor. Bu sigorta için ortalama 150-250 TL arası bir ücret ödenmesi gerekir, değerlendirmede 2020 senesi baz alınırken 2021 yılı için de yaklaşık değer olarak bir harcama söz konusu.

Emlak Vergisi: Generali'nin resmi sitesindeki değerlendirmeye oranla konutların emlak vergisi oranı büyükşehir sınırları içerisinde yüzde 0,2; büyükşehir olmayan belediyelerde yüzde 0,1 olarak hesaplanır. Dükkan ya da iş yeri devri yapılıyorsa büyükşehir için yüzde 0,4; büyükşehir olmayan belediyelerde yüzde 0,2 oranında emlak vergisi alınır.

Avukat Masrafları: Tapu devir işlemlerinde avukat devreye alınırsa avukata da belli bir ücret ödenir. 

Emlakçıya Ödenen Komisyon: Yönetmeliğe göre satış bedelinin yüzde 2'si + KDV, satıcı ve alıcıdan ayrı ayrı alınarak emlakçıya ödenmesi isteniyor. 

Elektrik ve Su Abonelik Masrafı: Elektrik ve su aboneliği masrafları mekana göre farklılık gösterir. İlk kez elektrik aboneliği alacaksanız kayıt ücreti, sayaç ücreti ve ek depozito ücreti olarak toplamda 100-500 TL arasında masraf çıkabilir. İlk kez su aboneliği alacaksanız 775 TL kayıt ücreti ödenmesi gerekiyor.

Tapu devir işlemleri aile içerisinde yapılacaksa iki kez yapılabilir: İlk yola göre herhangi bir yabancı ile yapılan devir işlemlerinde olduğu gibi belli bir bedel karşılığında tapu devri yapılabilir. İkinci yolda ise hibe uygulaması yapılır. Böylece alıcı, satıcıya herhangi bir bedel ödememiş olur. Aile içi tapu işlemlerinde ebeveynler, sahip oldukları gayrimenkulleri çocuklarına bağışlayabilirler.

Ancak hibe uygulamasında gayrimenkul değerinin binde 68,31'i kadar harç ödemesi zorunluluğu bulunuyor. Hibe edilen gayrimenkulde diğer mirasçıların saklı pay hakları olabilir. Bu durumda diğer mirasçılar duruma itiraz edebilir ya da saklı pay haklarını korumayı sürdürebilir. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum