“Zemin kötüyse aynı yerdeki diğer binalar da mı tehlikede?”

Mimarlar Odası İzmir Şubesi, İzmir Büyükşehir Belediye Hizmet Binasının yıkım süreciyle ilgili basın açıklaması yaptı.

“Zemin kötüyse aynı yerdeki diğer binalar da mı tehlikede?”

Mimarlar Odası İzmir Şubesi, İzmir Büyükşehir Belediye Hizmet Binasının yıkım süreciyle ilgili basın açıklaması yaptı.

“Zemin kötüyse aynı yerdeki diğer binalar da mı tehlikede?”
16 Temmuz 2021 - 11:35

Sıla ARABACIOĞLU-İNŞAATIN NABZI -Depremden sonra orta hasar alan İzmir Büyükşehir Belediye Hizmet Binasının akıbetiyle ilgili uzun süren tartışmalardan sonra yıkılmasına karar verilmişti. Binanın yıkım süreciyle ilgili Mimarlar Odası İzmir Şubesi basın açıklaması düzenledi.  Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman, İzmir Büyükşehir Binası’nın olduğu zeminde birçok resmi ve belediye binasının olduğunu, zemin kötüyse diğer bina sahiplerinin de adım atması gerektiğini söyledi.
“Belediye hemşerilerine umut olmalı”
Kahraman, Belediye’nin yakınında Cumhurbaşkanlığı kullanımında bir bina, yan tarafta belediyeye ait İZSU binası, vergi dairesi, Valilik binası, Atatürk Kültür merkezi ve Sabancı Kütür merkezi olduğunu söyleyerek, “Zeminin kötü olması sebebi ile tehlikede olan diğer bina sahiplerine İzmir Büyükşehir Belediyesi uyarı yazısı yazacak mıdır? Bu binalar da aynı sorunla karşı karşıya gelmemekte midir? Belediye örnek olmalı ve hemşerilerine umut vermelidir. Orta hasarlı bina sahipleri bir sene içinde binalarını güçlendirmeye çalışırken verilen mesaj biz yıkıyoruz olmaktadır” dedi.
“Belediye binası için tescil başvurusu yaptık”
Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman, binanın koruma kurulunda başvurusu olduğunu, yıkımın koruma kurulundan görüş gelene kadar yapılmaması gerektiğini vurgulayarak, “Büyükşehir binası için tescil başvurusu yapıldı” dedi. Kahraman, binanın yıkılmasıyla ilgili henüz bir rapor olmadığını belirtti.
“Atatürk Meydanı’nın büyümeye ihtiyacı yok”
İzmir'de aynı hat üzerinde yer alan Gündoğdu Meydanı, Cumhuriyet Meydanı, Atatürk Meydanı bulunduğunu, Gündoğdu meydanında miting ve benzeri kalabalık etkinlikler yapıldığını, Cumhuriyet bulvarında resmî törenler gerçekleştirildiğini söyleyen Kahraman, Atatürk Meydanı'nın büyümeye ihtiyacı olmadığını vurguladı.
Kahraman, İzmir Saat Kulesi'nin içinde yer alan Atatürk Meydanı’nın İzmir Büyükşehir Belediye Binası'nın ortadan yıkılmasıyla, Atatürk Meydanı'nın yeniden kontrolsüz ve uçsuz bucaksız bir boşluğa dönüşmesine neden olacağının altını çizdi.
“Bina için proje yarışması açtık”
Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin binanın farklı işlevlerle yeniden kullanımına yönelik bir tasarım yarışması açtığını vurgulayan Kahraman, şunları söyledi:
“Mimarlık öğrencilerine yönelik olarak açılan yarışmaya 42 proje başvurmuş ve değerlendirme tamamlanmıştır. Projelerin sergisi halen Mimarlar Odası İzmir Şubesinde devam etmektedir. Ödül alan projeler kente çok değerli katkılar sunmaktadır. Şubemizin, jürilerin, yarışmacıların büyük özverisi ve emeği ne yazık ki yeterince değerlendirilmemiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binasının Mimari Projeleri 1966 yılında açılan "Mimari Proje yarışması sonucu elde edilmiştir. Birinci olan proje Özdemir Arnas, Altan Akı, Erhan Demirok'tan oluşan mimari gruba aittir.”
 
 
 
 
 
 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum