Bahçelievler'de oturan vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla Bahçelievler Belediyesi Kongre Merkezi'nde "Deprem Paneli" düzenlendi.
Panelde Yıldız Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi Dekanı Şükrü Ersoy, "Deprem ve Tsunami Riski: Etki Alanları" başlıklı bir sunum yaptı.
Prof. Dr. Ersoy, "Kıyılarda mekânsal planlamanın yapılması gerekiyor Marmara kıyılarının mekânsal açıdan yeniden planlanması gerekir. Denize sıfır yapı yapmak, çok akılcı bir olay değil" dedi.
DHA'nın aktardığı bilgiye göre; Prof. Dr. Ersoy, şöyle devam etti: "1999 depreminin ardından 24 yıl geçti. O zamanlar "bundan sonrası milat" demiştik. Türkiye'deki bu durumu düzelttik mi, hayır düzeltmedik. Bu büyük depremde de bazı önlemler alındaydı can kayıplarımızın belli kesimini kurtarabilirdik.
20 yıldır Hatay için büyük yıkımlar olacağını söylerdim. Söylediğim yerlerin hepsi yıkıldı. Gitmeden nerede ne olacağını biliyordum.
Hatay'ın içinde 7 den büyük deprem en az 50 yıl içinde görülmez. Orası rahatladı. Türkiye kuşağında depremler milyonlarca sene sürecek.
Ama Güney ve Kuzeyimizdeki ülkelerde öyle bir durum yok. Yaşanan bu büyük depremin artçıları ise bölgede kendini 1-1,5 yıl gösterecek.
Hatta şiddeti 6'ya çıkabilir. Bu yüzden hasarlı binalara o bölgede kesinlikle girilmemelidir. Türkiye'nin 92 den bu yana deprem tehlikesi 3,5, 4 kat arttı.
Türkiye'de deprem açısından denetimin ve belediyelerin teknik anlamda güçlendirilmeye ihtiyacı var. Türkiye'nin yüzde 100'ü deprem bölgesidir. Etkilenmeyecek hiçbir yeri, şehri yoktur."
İstanbul'un denize kıyısı olan ilçeleri arasında;
Adalar
Avcılar
Arnavutköy
Bakırköy
Beyoğlu
Beykoz
Beşiktaş
Beylikdüzü
Büyükçekmece
Fatih
Sarıyer
Üsküdar
Kadıköy
Maltepe
Kartal
Pendik
Silivri
Tuzla
Zeytinburnu
Şile gibi birçok ilçe yer alıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: