""
weather
39°
İnşaatın Nabzı Güncel Projeler 4 Milyarlık Ceza Sonrası Hobi Bahçelerinde Dönüşüm: Rantçılara Geçit Yok

4 Milyarlık Ceza Sonrası Hobi Bahçelerinde Dönüşüm: Rantçılara Geçit Yok

Türkiye genelinde 100 binden fazla hobi bahçesi bulunduğu tahmin edilirken, yapılan saha çalışmaları ve ihbarlar sonucunda yaklaşık 4 milyar lira idari ceza uygulandı.

Genel Yayın Yönetmeni
4 Milyarlık Ceza Sonrası Hobi Bahçelerinde Dönüşüm: Rantçılara Geçit Yok

Hükümet, tarım arazilerini lüks konut alanlarına çeviren organize yapılaşmalarla mücadele için düğmeye bastı; yaklaşık 4 milyar lira idari ceza kesilen hobi bahçelerine yönelik yeni düzenleme, küçük üreticiyi rahatlatırken rantçıları hedef alıyor.

AK Parti Meclis Grubu ile Adalet Bakanlığı, 12. Yargı Paketi kapsamında hobi bahçeleri için yeni bir düzenleme hazırlıyor. Kamuoyunda uzun süredir tartışma konusu olan bu düzenleme, tarım arazileri üzerine kurulan kaçak yapıların oluşturduğu sorunları yönetmelikle kökten çözmeyi planlıyor.

Türkiye genelinde 100 binden fazla hobi bahçesi bulunduğu tahmin edilirken, yapılan saha çalışmaları ve ihbarlar sonucunda yaklaşık 4 milyar lira idari ceza uygulandı. Tarım alanlarının korunmasını amaçlayan hükümet, mevcut karmaşayı sona erdirecek ve uygulamayı standart hale getirecek bir model üzerinde duruyor.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, daha önce yaptığı açıklamada "Hobi bahçesi yoktur, kaçak yapı vardır" sözlerini aktardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da hobi bahçeleri konusunda yeni bir çalışma yapılması yönünde talimat verdi. Düzenleme, hem tarım arazilerini korumayı hem de mevcut uygulamadaki belirsizlikleri gidermeyi amaçlıyor.

Üretime İzin, Rant Amaçlı Yapılara Sıkı Denetim

AK Parti kulislerinden yansıyan bilgiler, kamuoyunda oluşan "her bahçe hedefte" algısının gerçeğin sadece bir kısmını yansıttığını ortaya koydu. Yapılan değerlendirmelerde asıl hedefin, birkaç sebze bahçesi, küçük ahşap kulübe ya da hafta sonu bahçeciliği yapan vatandaşlar değil, tarım arazilerini fiilen lüks konut alanlarına çeviren organize yapılaşmalar olduğu vurgulanıyor. Bir AK Parti yöneticisi durumu şu sözlerle özetledi: "Domates-biber ekip hafta sonu nefes almak isteyen vatandaşla kimsenin derdi yok. Sorun, tarım arazisinin emlak rantına dönüşmesi. Bugün bazı bölgelerde tarla değil, resmen kaçak villa siteleri oluştu."

Nafaka Ve Boşanma Süreçleri De Değişiyor

12. Yargı Paketi, hobi bahçeleri düzenlemesinin yanı sıra nafaka sistemi ve uzun süren boşanma davalarına ilişkin düzenlemeleri de içeriyor. Hazırlanan çalışma kapsamında, süresiz nafaka uygulamasına süre sınırı getirilmesi, boşanma süreçlerinin hızlandırılması ve nafaka ile velayet davalarının ayrı görülmesi gibi adımlar değerlendiriliyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız