Meclis’ten geçerek yasalaşan torba yasada sürpriz bir düzenleme de yer aldı. Aydın’ın Çine ilçesine bağlı 7 köyde yaşayan yüzlerce köylüyü mağdur eden dava geri çekildi. Böylelikle bine yakın mirasçı aile 18 yıl önce açılan dava ile yanlışlık olmuş denilerek ellerinden alınan tapularına yeniden kavuşmuş oldu.
aydın’ın Çine İlçesine bağlı 7 köyde 1952 yılında yapılan kadastro çalışmalarında mera olarak tespit edilen taşınmazlar 1988-1991 yıllarında uygulanan 2981 Sayılı İmar Affı yasası ile İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından 441 kişiye satıldı.
Köylüler ise 30 yıl önce parasını ödeyerek satın aldıkları araziler üzerine evlerini, ahırlarını, tarlalarını, bahçelerini kurarak hayatlarını sürdürmeye başladı.
Ta ki 2000 yılının başına kadar...
Normalde mera olarak tespit edildikten sonra Hazine'ye devredilmesi gerekirken İl Özel İdaresi'ne devredilerek satışları yapılan yerler için Hazine harekete geçti.
Hazine tarafından 'yanlışlık' yapıldığını belirterek söz konusu tapular için iptal davası açılınca köylüler için de kabus dolu günler başlamış oldu.
Mahkeme söz konusu tarihte Hazine'yi haklı bularak 1988 - 1991 yılları arasında vatandaşa ücreti karşılığında verilen tapuları iptal etti. Alınan karar gereği tüm taşınmazların mülkiyetinin de Hazine’ye devredilmesine hükmetti.
Hem tapu gitti, hem de mahkeme masrafı ödetildi
Bütün hayatlarını üzerine kurdukları taşınmazlara ait tapuların iptal edilmesiyle birlikte büyük şok yaşayan köylüler kendilerine çıkarılan yargılama masrafları ile ikinci bir şok daha yaşayıp kara kara ne yapacaklarını düşünmeye başladı.
Kanun teklifi Meclis'ten geçti
Uzun yıllardır süren ve mirasçılarıyla birlikte bine yakın aileyi yakından ilgilendiren mağduriyet için geçtiğimiz günlerde harekete geçildi. Hazırlanan kanun teklifi ağırlıklı çevre kanununu ilgilendiren düzenlemelerin yer aldığı torba yasa teklifi ile sunulduğu Meclis'ten geçerek yasalaştı.
kaynak: yeni şafak
Yorumlar
Kalan Karakter: